Annons
Annons


Superfräsch smörgåstårta

Fira våren med en klassiker! Fräsch smak av bland annat äpple och pepparrot har den här smörgåstårtan med lax och räkor.

En riktig höjdare.

En riktig höjdare!

 

Smörgåstårta med lax och räkor

12 bitar
Tid: 1 tim

24 skivor formfranska

Crabsticks- och äggfyllning:
3 dl crème fraiche
3 dl majonnäs
4 kalla kokta ägg
250 g frysta, tinade crabsticks (kallas också surimi)
2 dl mycket finhackad purjolök
75 g stenbitsrom
salt och peppar

Annons

Lax- och äppelfyllning:
1 1/2 dl crème fraiche
1 1/2 dl majonnäs
200 g gravad lax i tunna skivor
1 äpple, kan vara oskalat
1/2 gurka, skalad
1/2 dl pepparrot på tub
salt och peppar

Gilla Allas.se på Facebook

Runtom:
2 dl crème fraiche
2 dl majonnäs
65 g rucola
 
Topping:
4 kalla kokta ägg
300 g gravad lax i tunna skivor
400 g skalade räkor
2 avokador
1 citron
några rucolablad

1. Skär bort kanterna på brödskivorna.
2. Crabsticks- och äggfyllning: Blanda crème fraiche och majonnäs i en bunke. Mosa äggen och skär crabsticksen i fina skivor. Rör ner ägg, crabsticks, purjolök, stenbitsrom, salt och peppar.
3. Lax- och äppelfyllning: Blanda crème fraiche och majonnäs i en bunke. Skär laxen i fina bitar, tärna äpple och gurka smått (äpplet kan vara oskalat men gurkan är skalad). Tillsätt lax, äpple, gurka, pepparrot, salt och peppar till crème fraiche-blandningen.
4. Lägg 6 brödskivor kant i kant på en bricka, lägg 3 på längden och 2 på bredden. Täck med hälften av crabsticks- och äggfyllningen. Det ska vara ganska rikligt med fyllning. Täck med brödskivor. Lägg brödskivorna så att de täcker skarvarna omlott, så som man lägger tegel.
5. Bred på lax- och äppelfyllningen. Täck med ett lager brödskivor omlott med de föregående. Bred på resten av crabsticks- och äggfyllningen. Täck med de sista brödskivorna.
6. Blanda crème fraiche och majonnäs i en bunke. Bred blandningen ovanpå och runtom. Garnera med rucolablad på sidorna.
7. Topping: Skala och skiva äggen. Garnera med ägg, lax och räkor.
8. Tärna avokadon, dela citronen i halva skivor. Avsluta med avokado, citronskivor och lite rucolablad.

 

Proffstips!
Smörgåstårtan är godast om den får stå kallt i några timmar före serveringen. Täck tårtan med plastfilm.
Lägg gärna tårtan på ett bakplåtspapper när du börjar montera, sedan kan du flytta den med hjälp av papperet.
Använd gärna oskalade räkor, de är som regel godast.
1 kg oskalade räkor motsvarar 400 g skalade.


Av Kristina Eriksson

Foto: Annika Broman

 

Fler goda recept:

Skaldjurstårta med lax

Lyxig laxrulle

 

LÄS OCKSÅ

(259)
(2)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…