Annons
Annons


Fira surdegens dag med härligt hembakat

Ta genvägen med köpt surdeg. Efter några timmar kan du mumsa på smakrikt hembakt. Med lite vatten i ugnen under gräddningstiden får brödet en knaprigare skorpa.

Härlig hembakat på fiffigt vis.

Härligt hembakat på fiffigt vis.

Surdegsbröd med stuns i smaken

2 bröd

1 förpackning, 150 g, rågfärsk surdeg
25 g jäst
5 dl kallt vatten
1 msk honung
1 msk olja
13–15 dl vetemjöl special
2 1/2 tsk salt

surdegsbrod

1. Häll surdegen i en degbunke, helst i en assistentskål (degen bör helst arbetas i maskin) tillsammans med smulad jäst och vatten. Rör om tills jästen löst sig.

Annons

2. Tillsätt honung, olja och mjölet lite i taget under bearbetning tills det blir en stabil och inte kletig deg. Degen ska helst knådas i maskin i ca 10 min eller för hand på bakbordet i ca 15 min. Tillsätt saltet (och ev salladsmixen – se tips) mot slutet av knådningen.

3. Lägg degen i en mjölad stor degbunke, strö över mjöl, jäs under plastfolie i minst 2 timmar.

4. Stjälp upp degen försiktigt på mjölat bakbord och arbeta den så lite som möjligt. Dela degen i två bitar, med lätt hand formas två bröd, som läggs på plåt. Strö över mjöl och täck åter med plastfolie, jäs ca 1 tim. Sätt in bröden i 250–260° och sätt samtidigt in en form med hett vatten på bottnen i ugnen. Sänk genast till 225°. Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg efter ca 30 min. Låt svalna på galler.

Tips: Blanda i 50 g blandad sallads mix (solrosfrön,pumpafrön, pinjenötter). Tillsätt blandningen i slutet av knådningen.

AV MARIANNE LILJENBERG
FOTO: OLOF ABRAHAMSSON

LÄS OCKSÅ

(14)
(0)

Annons

Annons

Annons


allasbutik

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…