Annons
Annons


Suverän nyårsmeny!

hummersoppa med frasigt tilltugg

Härligt krämig hummersoppa med frasigt tilltugg blir festlig förrätt.

Fira in det nya året med en fantastisk trerätters! Hela den trevliga menyn får du här. Gott nytt år! önskar vi på Allas.

Förrätt

Hummersoppa
ca 4 port
Tid: ca 1 tim + 30 min (kan förberedas)

Vill du lyxa till det så ta två humrar, så får varje portion en klo till garnering.

Annons

1 fryst hummer, ca 400 g
olja/smör till stekning
1 gul hackad lök
1 knippe hackade dillstjälkar
50 g skalad och hackad rotselleri
1 liter vatten
1 msk tomatpuré
2–3 dl torrt vitt vin2 msk smör
1 1/2 msk vetemjöl
1–2 msk hummerfond
ev 1/2–1 msk fiskfond
75–100 g kräftstjärtar utan lag
2–3 dl vispgrädde

Filorullar:
filodeg på rulle (finns i kyldisken)
smör till pensling
ca 100 g västerbottensost
ägg till pensling
ev chilipeppar

 

1. Tina hummern, dela och ta ut köttet. Krossa skalet och fräs skalen i fett ett par min, tillsätt gul lök, dillstjälkar och rotselleri, fräs ytterl ett par min, tillsätt vatten, och sjud ca 15 min. Sila spadet, tillsätt tomatpuré, vitt vin och låt fonden sjuda på svag värme utan lock ca 20 min.
2. Smält smör i en kastrull, tillsätt vetemjöl, rör om och häll i fonden från skalen, förstärk med köpt hummerfond och ev fiskfond och låt koka samman. Späd ev med mera vin. Hit går bra att förbereda.
3. Bottna små skålar (gärna varma) med delat hummerkött och kräftstjärtar. Häll upp soppan. Hetta upp den om den har förberetts innan. Vispa grädden lätt och rör ner precis före servering.
4. Filodegsrullar: Ta ur filodegen från förpackningen, lägg på en fuktig handduk så de inte torkar. Skär eller klipp ut kvadrater och pensla på smält smör, ev två lager. Frys ev in resterande deg.
5. Strö riven ost diagonalt på degen och rulla ihop. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar och pensla med uppvispat ägg. Strö över chilipeppar. Grädda i 225° ett par min tills de fått lite färg och ser knapriga ut. Servera dem till soppan

 

kycklingfilé

En riktigt läcker varmrätt! Fylld kycklingfilé med smakrik risotto.

Huvudrätt

Kycklingfilé med champagnerisotto
ca 4 port
Tid: ca 1 tim

ca 500 g kycklingfilé (4 kycklingfiléer à 125–150 g)
salt och vitpeppar
1 burk pepperballs, färskostfylld & söt chilipeppar (Gourmetgruppen)
4 stora skivor kallrökt skinka
smör till stekning
ev basilika

Risotto:
1 hackad gul lök
2 msk olja
2 dl avorioris
3–5 dl buljong (grönsak av fond eller tärning)
2 dl vitt mousserande torrt vin
2 msk smör
2 dl riven parmesanost
ca 1/4 strimlad purjolök, av den ljusgröna delen
ca 100 g flisade sockerärter

1. Krydda rumstempererade kycklingfiléer runtom. Skär ett djupare snitt vid sidan i varje och lägg i en chilipeppar. Rulla skinkan runtom och fäst ev med tandpetare. Bryn dem lätt runtom.
2. Fräs löken mjuk i olja i en kastrull, tillsätt ris, salt och peppar, fräs ett par min till. Tillsätt 3 dl buljong, vin och låt sjuda under lock och späd med mera buljong och låt sakta sjuda till krämig konsistens under omrörning då och då.
3. Lägg kycklingfiléerna i en ugnssäker form och sätt in i 150° ca 25–30 min tills de har en innertemperatur på 71–72°. Täck med folie till servering.
4. När riset kokat klart vänds smör och parmesanost ner med lätt fräst purjolök och flisade sockerärter. Servera risotto, kyckling och en sallad till. Garnera med en fylld chilipeppar och ev basilika.

 

Uppfriskande dessert! Likörmarinerad frukt med glass.

Likörmarinerad frukt med glass.

Dessert

Likörmarinerad frukt och glass
ca 4 port
Tid: 15–20 min

3–4 blodapelsiner
3–4 sharonfrukter
2 carambola
1 granatäpple
ca 1/2–1 dl limoncello eller cointreau
vaniljglass
ca 50 g mörk choklad av god kvalitet
ev citronmeliss/mynta

1. Kantskär apelsinerna och skär i skivor, dela sharon i klyftor samt skiva carambola. Dela och ta ur kärnorna i granatäpplet. Häll cointreau över frukten utom granatäppelkärnorna. Hit går att förbereda.
2. Lägg upp frukten vackert på tallrikar, strö över granatäppelkärnor. Placera en glasskula i mitten
3. Smält chokladen enl anvisn på förpackn. Häll i en spritspåse och ringla fram och tillbaka över tallriken. Garnera ev med citronmeliss eller myntablad. Servera genast.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Erik Karlsson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(32)
(0)

Annons

Annons

Annons


allasbutik

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…