Annons

Annons

Annons

Svenskar fortsätter att vara oärliga om sina julklappar

45 procent av svenskarna säger inte som det är om de får en julklapp de inte gillar. Det är en liten minskning från förra året. Männen är ärligare än kvinnorna och i Västsverige är man ärligast i landet.

Det visar Åhléns årliga julundersökning kring svenska folkets julförberedelser och firande.

Nästan hälften säger inte som det är om de får en julklapp de inte gillar, vilket är nästan konstant från förra årets undersökning på 46 procent. En fjärdedel av männen skulle säga som det är om de fick en julklapp de inte tyckte om, medan endast en femtedel av kvinnorna skulle göra samma sak. I Västsverige (samtliga kommuner i länen Halland och Västra Götaland exklusive Göteborg) 26 procent, är man ärligast samt i åldern 36-45 år med 28 procent. 18-25 åringarna, 52 procent, är oärligast. Norrlänningar är mest nöjda med sina julklappar, 38 procent har aldrig fått en julklapp de inte vill ha.

De flesta, 27 procent av de svarande, önskar sig upplevelser och resor. Kvinnorna, 32 procent, är de som allra helst vill ut på äventyr och uppleva saker, medan männen, 29 procent, vill underhållas med böcker, spel och musik.

Västsverige, 48 procent, leder med att ha äkta gran, medan norrlänningarna (boende i samtliga kommuner i länen Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten), 46 procent, fortsätter att ha flest plastgranar. Med 52 procent är Göteborg orten där flest inte har gran.

Att man inte slösar, varken på el eller allt annat som används under julen, 56 procent av de svarande, är viktigare än att julpynt, julklappar och julmat är tillverkat på ett hållbart sätt, 43 procent av de svarande. Kvinnor går i täten gällande detta. 53 procent av kvinnorna tycker det är viktigast att återvinna svinnet från julfirandet. Ganska många män, 33 procent, tycker också så, men ännu fler, 41 procent, tycker inte alls det är viktigt att tänka hållbart under julen.

Om undersökningen: Sedan 2010 frågar Åhléns det svenska folket om deras julförberedelser och julfirande. 1040 personer har svarat på webbenkäten via Cint. Undersökningen genomfördes mellan den 3–7 november 2014. Av de svarande är 60 procent kvinnor och 40 procent män. Undersökningen omfattar 28 frågor.

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)Annons


Annons
Senaste från allas