Annons

Annons

Annons

Synträning för friskare ögon!

pauser är bra för ögonen

Att ta pauser med jämna mellanrum är bra för ögonen – i synnerhet om du jobbar vid en dator!

Vad är synträning? Precis som friskvård och träning för resten av kroppen, innebär det träning av muskler och reflexer, i syfte att se bättre. Det handlar även om hur vi använder synen till vardags, att vi inte överanvänder ögonen, utan låter dem slappna av och återhämta sig.

Med synträning får du ökad flexibilitet och styrka. Här är några tips på hur du kan förbättra din syn vid skärmarbete:

  • Ta korta pauser var 20:e minut och titta på något långt borta, minst sex meter bort.
  • Placera din datorskärm så rakt framför dig som möjligt
  • Arbeta helst i lokaler med dagsljusinsläpp. Dagsljuset innehåller hela det synliga färgspektrat, vilket är gynnsamt för ögonen och synen. Försök att undvika lysrör. Belysningen ska helst vara halogenljus eller LED (dessa typer är de som mest påminner om dagsljus.
  • Misstänker du någon typ av ögonsjukdom, kontakta genast ögonsjukvården. (Ögonsjukdomar går inte att träna bort!)

Se upp!
Synträning ökar ögonens flexibilitet och styrka. Var försiktig så att du inte överanstränger dig. Man kan få träningsvärk om man går ut för hårt i början. Framgångsrik träning görs korta stunder men ofta. I övrigt är synträning helt riskfritt.

Behöver du synträna resten av livet?
Enligt synexperten och författaren till boken ”Improve your eyesight”, Leo Angart, är det inte alls nödvändigt. När man använder ögonen på ”rätt” sätt, det vill säga naturligt och avslappnat, så motionerar de sig själva i en sund vardag. Så du ska inte behöva synträna hela livet.

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)Annons


Annons
Senaste från allas