Annons

Annons

Annons

Takeaway-mat allt populärare i storstäderna

Försäljningen av takeaway-mat ökar. Det visar en undersökning som matleverantören Aptit har genomfört. Över hälften av de tillfrågade restaurangerna ser en ökning av takeaway-försäljning det senaste året. Totalt har försäljningen fördubblats på tre år.

56 procent av restaurangerna i undersökningen svarar att försäljningen av takeaway har ökat det senaste året. 32 procent svarar att försäljningskurvan varit relativt oförändrad, medan endast fyra procent svarar att den minskat. De tillfrågade 50 restaurangerna ligger i Stockholms stadskärna och varierar i storlek och omsättning.

Takeaway – en växande trend
– Vi ser tydligt att takeaway blir allt mer populärt i Stockholm där försäljningen fördubblats på tre år och fortsätter växa. Vi ser även liknande trender i Göteborg och Malmö, säger Anders Molinder, vd på Aptit.

Anledningarna till att allt fler väljer att beställa takeway speciellt i storstäderna beror på flera faktorer, tror Anders.

– Vår disponibla inkomst ökar, inflyttningen till storstäderna ökar och det gör även ensamhushållen. Vår livsstil är mer rörlig och vi blir mer benägna att köpa med oss hämtmat. Dessutom har det blivit mer accepterat att ”köpa tjänster” nu än tidigare – vilket jag tror är en stor anledning till de senaste årens utveckling, säger Anders.

Pizza på väg ut
En trend inom takeaway är att efterfrågan på kvalitetsmat av bra råvaror ökar.

– Vi märker av en ökad efterfrågan på takeaway-mat som är gjord på bra råvaror. Takeaway är inte pizza och snabbmat längre utan snarare traditionell husmanskost och fräscha salladsrätter. Våra siffror visar att pizza konkurreras ut av kvalitetsmaträtter i storstäderna, avslutar Anders.

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)Annons


Annons
Senaste från allas