Annons

Annons

Annons

Tips inför Världsvattendagen

På fredag den 22 mars är det Världsvattendagen.

Målet med dagen är att sätta fokus på vatten och öka medvetenheten kring effektiva, hållbara och rättvisa sätt att hantera vatten. Vatten är en begränsad resurs som delas av många och var och en kan dra sitt strå till stacken genom att minska sin vattenkonsumtion. Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något.

Här är fyra tips på vad var och en kan göra för att minska sin vattenkonsumtion:

1. Välj säsongens råvaror i din matlagning Genom att välja säsongsvaror undviker du exempelvis grönsaker som tagits fram genom konstgjord bevattning.

2. Diska vatteneffektivt Tvätta med full maskin och slopa förtvätten, oftast räcker det att skrapa bort matresterna. Om du diskar för hand, tänk på att inte diska under rinnande vatten.

3. Byt ut gamla duschmunstycken Att inte duscha för länge är förstås effektivt. Men i kombination med att byta ut ditt gamla duschmunstycke mot moderna sparmunstycken kan du mer än halvera vattenåtgången.

4. Kolsyra ditt eget vatten En liter läsk eller kolsyrat vatten på burk eller flaska kräver nästan två liter vatten att framställa. Genom egenkolsyrad läsk eller vatten sparar du dubbelt så mycket vatten. Råvaran, färskt och kallt vatten, finns direkt i kranen.

Temat för årets Världsvattendag 2013 är ”Vattensamarbete”, vilket innebär att världens ledande aktörer ska samarbeta för att garantera vattentillgång för jordens befolkning.

 

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)Annons


Annons
Senaste från allas