Annons

Annons

Annons

Tjejsnack med Gunilla: Jag förlorar alltid den stora Tomtekampen

Ska julen bygga på en lögn? På falska förespeglingar? På vuxna julfirare som med berått mod lurar i barnen att det verkligen finns en skäggprydd, hoande figur med en outtömlig säck av klappar?

Tjejsnack-krönikör Gunilla-Hedenby
Tjejsnack-krönikör Gunilla Hedenby tror inte på Tomten.

– JA! säger särbon.

– Över min döda kropp, säger jag.

Den brännheta tomtefrågan har varit en ständigt återkommande ingrediens i vårt julfirande. När barnen Kalle och Kim blev vuxna bordlades den för ett tag, vilket innebar en liten lättnad i julhetsen. Men så föddes barnbarnet Klara, och då blev tomtefrågan åter lika het som julgröten.

Särbon är benhård traditionalist och anser att tomtetron är något av det viktigaste man kan ge de små barnen i julgåva. Myten om att tomten finns på riktigt ska hållas vid liv så länge som möjligt och till varje pris.

Jag, däremot, tycker att det är upprörande att lura i barnen att denne i och för sig trevlige prick skulle vara verklig. Ett annat skäl till mitt motstånd är att ingen kan hindra särbon från att axla tomterollen. Det reducerar oss andra till bifigurer, vilket får en annan obehaglig konsekvens. Eftersom tomtens huvuduppgift är att fixa julklappar så kommer ju de små oskyldiga barnen att tro att ALLA klappar kommer från tomtens säck. Detta är katastrofalt, eftersom min viktigaste, ja i princip min enda, julinsats är att köpa julklappar.

Tomte

– Här har man kört sparkontot i botten och slagits för sitt liv vid leksakshyllorna och så kommer du och tar äran för allt, röt jag när tomtefrågan åter kom upp på julagendan.

– Men det blir ingen riktigt jul utan tomte! sa särbon med krokodiltårar i ögonen. Han har en viss skådistalang och använder sig ofta med framgång av den. Vilket tillsammans med kroppshyddan gör honom till en idealisk tomte, det måste medges.

Jag kämpade för min ärlige tomte, med luva men ändå fullt identifierbar. Men jag förlorade. Särbon köpte ny (större) tomtedräkt och på julafton smög han iväg, för att efter en stund knacka på dörren och hoa:

– Finns det några snälla barn här?

Men då fick jag min hämnd. För det första Klara sa när hon såg tomten var:

– Hej, Moffi!

God jul på er alla!

Tycker ni att det är okej att lura i barnen att tomten finns? Ska man hålla alla traditioner vid liv? Har ni tomte?

Vill du läsa mer om olika jultyper så köp Allas julnummer – 51! Där träffar ni  Traditionalisten, Lekledaren, Julbordsförstöraren, Tomten(!) och flera andra!

Och i vår stora Jultypstest kan du kolla vilken jultyp du själv är 🙂

Tomte-teckning
Teckning: Ursula Wilby.

Träffa oss även på vår blogg Gunilla, Simba och Tasse!

Julkort-katter

Hjälp oss skapa Tjejsnack!

Mejla och kommentera, föreslå ämnen, tyck till om krönikorna, om livet, allt du känner för! Skicka gärna med ett foto! Alla införda bidrag honoreras, även de kommentarer från nätkrönikan som publiceras i tidningen. Mail: gunilla.hedenby@allas.aller.se och charlotte.silfverberg@allas.aller.se. Brev: Allas, Tjejsnack, 205 35 Malmö.

LÄS OCKSÅ

(54)
(0)


 • http://frunsblogg.blogspot.com/ Fru Eriksson

  Hihi….Klara är ju störtskön 🙂
  /Kram

 • http://gunillaofrasse.allas.se/ Gunilla, Simba och Tasse

  Fru Eriksson: Haha, ja visst var det kul att hon avslöjade Tomten direkt – och perfekt timing för mig, den stora Tomtemytsspräckaren 😀
  Kram från TjejsnacksGunilla

 • Karin Ekberg

  Tror ej på tomten, våra barnbarn är så stora att dom brukar själv vara tomte.
  Mvh Karin i Tullinge.

 • http://gunillaofrasse.allas.se/ Gunilla, Simba och Tasse

  Karin: Ja, tomteproblemet löser sig ju automatiskt när ungarna blir stora 😀
  Glada Tjejsnackhälsningar och god jul från Gunilla

 • Anna Eriksson

  När jag o syrran var små hyrde de in en tomte från scouterna. Min granne som var lite äldre än jag hade slutat tro på tomten o sa till mej-Det förstår du väl att det är någon i familjen som klär ut sig till tomte! Kolla på julafton räkna om alla i familjen är med då tomten kommer. Den som fattas o inte är där han har klätt ut sig.
  Då sa min mamma som var lite finurlig att hon skulle ta kort på alla när tomten var där o sen visa honom. Gissa om han blev snopen sen när alla var med på kortet inklusive tomten! Kram Anna E.

 • http://gunillaofrasse.allas.se/ Gunilla, Simba och Tasse

  Anna: Hahahaha!! 😀 Där fick tomtetvivlaren allt så han teg 😀 Men du, trodde du och syrran att det var den riktiga Tomten – blev ni ”lurade”?
  Glada Tjejsnackhälsningar och god jul från Gunilla

 • Anna Eriksson

  Ja vi trodde på tomten i och med denna ”hyrda tomte” i många år! kram Anna

 • http://gunillaofrasse.allas.se/ Gunilla, Simba och Tasse

  Anna: Fantastiskt! Det skulle aldrig hänt om jag hade varit julchef, hihi 😀
  Kram!

 • Anna Eriksson

  Kom på mitt ”första traumatiska minne” med jultomten. Jag var inte mer än tre år gammal o hade varit med föräldrarna till torget o fått ett paket av jultomten. Efteråt gick jag i mellan mina föräldrar o höll mamma stolt i handen. Så tittade jag bakåt o jag minns det som om det var igår…två jultomtar stod o bytte tomtemasker med varandra!!! Vad var det jag såg? Gissa om jag var snopen! Kom! sa mamma o drog med mig lite kvickt o vi fortsatte vidare i julhandeln. Jag måste ha varit mycket lättlurad när jag var liten för trots detta fortsatte jag ju att tro på tomten!
  Kram Anna

 • Lotta

  Nä men Gunilla! Ska du ta ifrån alla föräldrar den bästa ”uppfostringsmetod” som finns? Vad ska vi göra utan ”Om du inte är snäll kommer inte tomten”? 😉
  Tids nog får du cred för alla de julklappar du inhandlat under åren med både svett och blåmärken som följd. Mina barn är så pass stora nu att de vet att tomten inte finns.
  – Vi vet att det är du som köper alla julklappar mamma, säger de numera. 🙂 🙂

 • http://gunillaofrasse.allas.se/ Gunilla, Simba och Tasse

  Anna: Du ville nog tro <3 Är man tomteälskare så kan inte en sådan bagatell som byte av masker ta tomtetron ifrån en 🙂
  Kram!

 • http://gunillaofrasse.allas.se/ Gunilla, Simba och Tasse

  Lotta: Förstår hur du känner det – fast erkänn att det där med att tomten skulle utebli bara är ett tomt och egentligen helt verkningslöst hot 🙂
  Så gulligt att ungarna tackar utan att för den skull spräcka hela tomtegrejen 🙂 <3
  Jag har fått massor av julklappscred genom åren, men så är det heller inget av barnen som någonsin har trott på tomten 😀
  Glada god jul-hälsningar från Tjejsnackaren

 • Lotta

  Haha! Nej, det är absolut ett effektivt hot, förlåt: uppfostringsmetod. Grejen är att tomten inte skulle utebli – han skulle komma med klappar till ALLA ANDRA 😉 Och effekten satt väl i i säkert 3,7 minuter. På treåringar 😉
  Ha en fin jultomtefri jul!

 • Ann Bergqvist

  Hahaha …. jag ser er framför mig, ordandes om detta svåra ämne. Kan inte svara, vill inte ta ställning i denna fråga, har inga barn så jag behöver det inte heller 😉 Men vet du vad och vem jag tänker på just nu…. jo ynglingen i ICA reklamen som går just nu på tv, han gråter floder över att kollegan o chefen sagt att tomten inte finns :)) hihihi & kram från AnnB

 • http://gunillaofrasse.allas.se/ Gunilla, Simba och Tasse

  Lotta: Ok jag ger mig, att lyckas hålla en treåring i schack i flera minuter måste anses som ett fullt godkänt utfall av tomtehotet 😀
  Haha, vi HAR tomte, men för tillfället fullt igenkänningsbar eftersom barnbarnet Klara är för stor för att gå på tomtemyten 🙂
  God jul – och hälsa Tomten! 😀

 • http://gunillaofrasse.allas.se/ Gunilla, Simba och Tasse

  Ann: Haha, det går utmärkt att svara ”vet ej” på tomtefrågan 🙂 Och apropå ICA-reklamen – där ser man hur illa det kan gå när man lurar i folk att Tomten finns 😀
  Glada God Jul-hälsningar och stor kram från TjejsnacksGunilla

 • Linnsens matte

  Jag har inga minnen av om jag trodde på tomten eller inte som liten. Däremot sen jag blev vuxen är det nästan så att jag vill tro, det är nämligen min svåger som är tomte. Har är lite sur och torr i vanliga fall, men som tomte är han magnifik!
  Med daladialekt förklarar har hur han har rest ända från Urberget och nu kommit för att lämna julklappar. Svågern är helt enkelt bättre som tomte än som sig själv! 😀

 • http://gunillaofrasse.allas.se/ Gunilla, Simba och Tasse

  Linnsens matte: Kul att svågern genomgår en sådan personlighetsförändring! Det är nog många som vill tro på tomten, det ger oss en illusion av att världen trots allt är en idyll <3 Och det har jag absolut inget emot, alla får tro vad de vill, bara de in prackar sin tro på andra 🙂
  Glada God jul-hälsningar och kram från TjejsnacksGunilla


Annons


Annons
Senaste från allas