Annons
Annons


Tuggummi sänker stressen!

Det finns goda skäl för alla tuggummiälskare att fortsätta med sitt ihärdiga tuggande!

Kvinna blåser bubbla.

Känner du dig stressad? Ta ett tuggummi!

En studie på 20 stressade personer visade att ju hårdare och intensivare de tuggade, desto mer lättnad upplevde de.

Forskare vid Tokushima University i Japan har upptäckt att stresshormoner i tuggummituggares saliv är betydligt lägre än hos dem som inte tuggar tuggummi.

Det är stressämnena katekolaminer som forskarna har mätt i salivproven några minuter efter att stressnivån höjts i försökspersonernas kroppar. Katekolaminer frigörs när en person hamnar i fysisk eller emotionell stress för att öka kroppens förmåga att hantera ångesten.

Ökar blodflödet

Forskare tror att den sänkta stressnivån beror på att tuggande ökar blodflödet till hjärnan och att vissa delar av hjärnan kan fungera annorlunda under tuggning, även hippocampus, som är involverat när vi upplever känslor.

En annan fundering är att vi blir mer avslappnade på grund av den ökade hjärtfrekvensen under tuggandet, som också resulterar i mer syre och näringsämnen till hjärnan. Tidigare forskning har visat att tuggande av tuggummi i 20 minuter leder till en ökad hjärtfrekvens med 11 slag per minut.

Andra forskarröster menar att tuggandet leder till produktion av högre nivåer av insulin, vilket i sin tur stimulerar områden i hjärnan som har med humör och minne att göra.

LÄS OCKSÅ

(18)
(0)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…