Annons
Annons


Ulrikas guide till naturlig mat

Kroppen mår bäst av mat som den är skapt för. Allas kostexpert Ulrika Davidsson delar med sig av goda råd om hur du äter naturligt och nyttigt.

Av Ulrika Davidsson 
Foto: Malte Danielsson, Shutterstock

Ulrika, dina kostråd och recept bygger på att man ska ha fokus på naturlig mat – vad innebär naturlig mat?
Mitt bästa råd när man vill bli hälsosam är att börja laga mer mat. Då har du koll på ingredienserna och har möjlighet att se vad maten som du köper innehåller. Då kan du själv påverka och få i dig mer naturlig mat som färska eller frysta grönsaker, frukt och bär (gärna eko) och bra proteiner som kött, fisk, fågel, skaldjur och ägg. Naturliga fetter som avokado, nötter, oliver, olivolja, smör och grädde är också bra.

Annons

Är naturlig mat och ren mat samma sak?
Ja, det skulle jag nog säga. Skillnaden är att naturlig mat är fri från tillsatser och kommer från naturen utan att ha blivit processad. Ren mat är fri från tillsatser men kan ha 
genomgått en process eller tillverkning.

Hur hänger naturlig mat ihop med ekologisk och närodlad mat?
För ekologiska råvaror gäller högre krav på produkterna när det gäller tillsatser och sättet man odlar grönsaker och spannmål på, eller hur man föder upp djur. Då blir det en mer naturlig produkt.
Närodlad mat behöver inte vara naturlig, och kan tvärtom vara grönsaker som har fått bekämpningsmedel och djur som är uppfödda på antibiotika.

Varför är naturlig mat bättre för oss att äta?
Vi är ju mer skapta för naturlig mat som kroppen är van vid att ta hand om än en massa tillsatser som är kemiska, onaturliga och rentav farliga i för stora mängder. Jag tror att orsaken till att många livsstilssjukdomar ökar kan vara just på grund av vår dåliga kosthållning med för mycket socker, processad mat, snabbmat med transfetter, mycket tillsatser och alltför mycket bröd och mjölk.

Har du några tips på hur man kan tänka när man står där i affären och väljer mellan olika varor för att lättare hitta den naturliga maten?
Ja, varje råvara du lägger i din kundvagn kan du fundera över hur den är tillverkad. Till exempel om du köper en broccoli så är det naturligt och den har inte genomgått någon process, men om du köper färdiga köttbullar, snabbmakaroner och liknande så är det långt ifrån naturligt.

Blir det dyrare och krångligare att äta mer naturlig mat?
Nej, jag tror att när man blir mer medveten så tjänar man in pengar på allt strunt man köpt tidigare och kan lägga detta på att handla bättre mat. Om man dessutom börjar laga mer mat från grunden finns det mycket pengar att tjäna där samt att man tar med sig matlåda i stället för att äta ute!

10 exempel på bra naturlig mat:

• ägg
• fisk
• avokado
• oliver
• broccoli
• spenat
• svenska äpplen
• blåbär
• matvete
• quinoa

10 exempel på mat som inte är naturlig:

• fiskpinnar
• färdiga köttbullar
• falukorv
• konserverad majs
• färdiga såser
• lätt matlagningsgrädde
• margarin
• makaroner
• påspackat bröd
• bake off-bröd

LÄS OCKSÅ

(25)
(0)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…