Annons

Annons

Annons

Ur smyckesamlarens skrin

Vapenrummet på paradvåningen i det Hallwylska palatset dukar upp för smyckefest i höst. Rummet innanför Wilhelmina von Hallwyls arbetsrum påminner mer om ett smyckeskrin – en privatsamlares 140 smycken, smycken från olika delar av världen i skilda material.

I utställningen Ur smyckesamlares skrin går samlarens otroliga hänförelse för själva hantverket går som en röd tråd i samlandet.

Ädelmetaller, pärlor, ädelstenar och organiska material har bearbetats och formats av guldsmedens verktyg under årtusenden. Vissa tekniker, material och formspråk lever vidare och återanvänds, andra försvinner.

En del smycken förvaras i originaletui, andra föremål förvaras i smyckeskrin, askar och påsar av olika slag. Äldre etuier har en glans och berättar ofta om föremålets ursprung. Juvelerarens namn är tryckt på fodret, kanske en tidigare ägare lämnat en lapp.

Utställningen ger tillsammans med texthäftet en inblick i hur smycken till stor del följer modets/ stilhistoriens växlingar. Det kan både verka som en kraft och som en motkraft för samlandet.

Var: Hallwylska museet i Stockh9lm.

När: Till och med den 23 november.

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)Annons


Annons
Senaste från allas