Annons

Annons

Annons

Vacker vårblomma

En ljuvlig nyhet i vårens sortiment är den kameliablommande vårazalean Aiko. Blomman är resultatet av femton års långt förädlingsarbete och den visades för första gången på den stora Blomsterutställningen Floralien i Gent 2010, en utställning som hålls vart femte år. Där vann Aiko priset som bästa Nyhet 2010.

Lättskött skönhet som blommar länge.

Blommorna har ett unikt utseende: de är dubbla och ser ut som små kameliablommor. Aiko finns i färgerna rosa, vitt och rött.

Namnet Aiko har vårazalean fått efter det japanska kronprinsparet Naruhito och Masako Owadas första barn, en prinsessa vars smeknamn är Aiko.

Aiko säljs i speciella och lätt igenkännbara silvergrå krukor.

För ca fem år sedan visade Arvidssons i Fjärås åtta drivna dubbelblommande sorter på azaleautställningar i Sverige. Sorterna hade drivits i blom för att testa deras hållbarhet och därefter valdes de tre bästa sorterna ut. I februari-mars 2013 finns de äntligen på marknaden.

Här är några tips på hur du bäst lyckas med blomman:

Placering: Ställ i fönster eller på ljust bord. En knoppig azalea kräver ljusare placering. Undvik starkt solsken.

Vattning: Vattna regelbundet. Enklast; häll ca 1 dl vatten i botten på ytterkrukan varje dag eller lite mer med 2-3 dagars mellanrum. Kontrollera att den inte står i vatten eller är våt före vattning. Azalean ska torka upp lite mellan vattningarna.

Näring: Ingen näring under blomningstiden.

Azaleorna bjuder på lång blomning och dessutom är enkla att sköta gör dem perfekta för dagens hem.

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)Annons


Annons
Senaste från allas