Annons
Annons


Vad är listeria?

listeria

Jag har hört att listeriabakterien har blivit allt vanligare. Hur farlig är den? Var finns bakterien och hur undviker man den?
Anna D

Det stämmer att det har skett en ökning av personer som infekterats av listeriabakterien. Livsmedelsverket har utfärdat råd speciellt för känsliga grupper, till exempel personer med nedsatt immunförsvar, äldre och gravida.

Annons

Bakterien finns överallt och kan därför lätt spridas i livsmedelsanläggningar. Eftersom bakterien utvecklas även vid kyla kan den växa till sig i livsmedel som förvaras länge i kyl. Detta gäller främst vakuumpackad rökt och gravad fisk, skivat smörgåspålägg och dessertost, alltså livsmedel som inte hettas upp innan de äts. Listeriabakterien dör nämligen vid upphettning över 70°.

Den som tillhör någon av riskgrupperna bör helt undvika ovan nämnda livsmedel där listeria kan finnas. Mer info finns på Livsmedelsverkets hemsida.

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)

Annons

Annons

Annons


allasbutik

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…