Annons
Annons


Vad är skillnaden på raw och vanlig kakao?

kakaopulver

Jag ser ofta benämningen raw kakao i hälsosammanhang och undrar vad det är för skillnad mellan den och vanlig kakao?
Håkan B

Raw kakao kommer från råa kakaobönor, som i regel inte är upphettade. Visserligen har jag sett i en del beskrivningar att den typen av kakao även rostas i 40 grader, men detta är inte någon korrekt beskrivning av rostning, utan motsvarar snarare någon slags torkning.

Bönorna till traditionell kakao rostas vid högre temperatur, på ungefär samma sätt som kaffebönor. Detta bidrar till att aromen utvecklas och ger olika smak på kakaon beroende på hur rostningen skett.

Det råa kakaopulvret marknadsförs som mer näringsrikt, framför allt på antioxidanter, eftersom det inte upphettas.

Båda typerna av kakao genomgår en rätt lång procedur från skörd till färdigt pulver. Bland annat ingår fermentering dvs jäsning, torkning, malning och fettavskiljning och ytterligare en malning innan kakaon är färdig.

 

Läs också: 

5 smaskiga varianter på varm choklad

7 goda chokladresor runt om i världen!

Chokladmuffins med det lilla extra

 

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…