Annons
Annons


Vad är tofu?

tofu

Jag vill veta lite mer om tofu som har blivit så populärt. Innehåller tofun kolesterol? Hur tillverkas den?
Kristina S

Elisabeth svarar:
Tofu kan verkligen räknas som en gammal kulturprodukt. Den har förekommit i det asiatiska köket i cirka 2000 år. Tofu är kolesterolfri och innehåller sparsamt med fett. Protein och kalcium finns det däremot gott om. Vid tillverkningen används sojabönans mjölk, och den är inte helt olik framställning av vanlig färskost. Man värmer sojamjölken tillsammans med kalciumklorid, vilket gör att de proteinrika delarna i sojamjölken flockar sig och fälls ut från vasslan.

Annons

Sedan pressas massan till släta vitaktiga kakor, vilka är själva tofun. Smaken är neutral och tofun kan användas till mycket. Det finns många produkter av tofu med olika konsistens och smaker – allt från krämiga smaksatta ”färskostprodukter” till sådana med fastare konsistens och goda smaker. Många använder tofu som köttersättning. Jag kan även berätta att tofu inte smälter som vanlig ost gör när den upphettas.

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…