Annons

Annons

Annons

Vad kostar lunchen?

Vid årsskiftet sänktes restaurangmomsen. För de flesta har det märkts. Men effekten avtar. I januari i år var snittlunchen 80 öre billigare än i december, månaden innan sänkningen. I juli hade skillnaden sjunkit till 30 öre, säger Elias Norström, vd Gastrogate. På riksnivå har lunchpriset stigit med 50 öre i genomsnitt sedan januari. I Stockholm kostar den genomsnittliga lunchen kostar nu 81,10 kr. Lunchpriset i Göteborg har stigit med 70 öre till 76,90 kr hittills i år. I Malmö, där momssänkningen inte återspeglats sig alls i lunchpriserna, har priserna fortsatt att stiga kraftigt under året till 75,80 kr.
– Ser man bara till priset kommer troligtvis momssänkningen i runda slängar haft samma effekt för lunchgästerna som en paus i prisökningen på ett år, säger Elias Norström.   

Ökande skillnader mellan olika stadsdelar
Det är fortsatt stora prisskillnader mellan olika stadsdelar i storstadsregionerna. Stockholms dyraste lunchkvarter är som vanligt Slussen, här kostar lunchen nu i snitt kostar 95,80 kr medan Danderyd bubblat upp som billigaste med en snittlunch på 67,70 kr. I Malmö kostar det nu genomsnitt 77,70 kr att äta lunch i centrum och de billigaste luncherna finns i Rosengård och kostar 60,30 kr i genomsnitt, vilket gör det till Sveriges billigaste lunchkvarter.

Momssänkningens effekter
I Malmö, Västerås och Örebro är priserna i dag högre än sista mätningen som gjordes innan momssänkningen i december 2011. Men i Stockholm, Göteborg och Lund visar sig effekterna av momssänkningen på lunchpriserna som fortfarande är lägre än i december.

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)Annons


Annons
Senaste från allas