Annons
Annons


Varför blir kakdegen smulig?

kakdeg

Jag skulle vilja veta vad det beror på när kakdeg smular sig. Har man tillsatt för mycket mjöl eller har det någon annan orsak?
Norrländska

Elisabeth svarar:
Oftast beror det på att degen innehåller för mycket mjöl. Detta kan lätt avhjälpas genom att arbeta in lite mer matfett i den smuliga degen. Ibland går det även bra med en matsked vatten eller mjölk, men det finns risk att den blir mer ojämn då.

Annons

Det finns ytterligare ett par tänkbara orsaker till smulig kakdeg:

– Om degen innehåller ägg kan man ha använt för små ägg.

– Används brynt smör eller margarin i stället för bara smält matfett så kan degen också bli smulig. När man bryner matfett försvinner nämligen vattnet i fettet.

Gör gärna en provkaka och grädda separat innan hela degen bakas ut och gräddas. Då kan man lätt se om degen har lagom konsistens som ger fina kakor, annars kan man lösa det enligt tipsen ovan.

 

LÄS OCKSÅ

(6)
(0)

Annons

Annons

Annons


allasbutik

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…