Annons
Annons


Varför fastnar sockerkakan?

sockerkaka

När jag bakar sockerkaka händer det ibland att den gräddade kakan fastnar i formen och kanterna går sönder. Det ser jättetrist ut och jag undrar varför det blir så här? Följer alltid recepten noga, smörjer aluminiumformen med olja och använder färdigköpt, finmalt ströbröd.
Sonja J

Annons

Att kakan fastnar så som du beskriver kan bero på två olika saker: fettet eller formen.

När man använder olja blir fettlagret tunt, vilket gör att mindre mängd ströbröd fastnar och därmed kan kakan lätt fastna i formen. Det bästa är att använda mjukt smör eller margarin som penslas på i ett jämntjockt lager. Då fastnar ströbrödet bättre och kakan lossnar perfekt.

För att få matfettet att mjukna snabbt kan du hyvla det med en osthyvel och lägga det på en tallrik några minuter. Har du mikrovågsugn är det lagom att köra det cirka 5 sekunder på full effekt, en eller två gånger. Fettet inte ska smälta helt.

En aluminiumform brukar fungera bra om den är väl smord och beströdd. De nyare formarna som har ”släpp lätt”-beläggning, typ teflon och liknande, fungerar ännu bättre än de gamla plåtformarna.

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)

Annons

Annons

Annons


allasbutik

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…