Annons
Annons


Varför tillsätts lysozym i ost?

hårdost

 

Min dotter tål inte ägg, så jag måste vara extra noga när jag köper ostar så att de inte innehåller lysozym. Varför tillsätter vissa fabrikanter lysozym i ost
Tina M

Elisabet svarar:
Lysozym används som ett konserveringsmedel för att hindra osten från att jäsa under lagringen. Det är ett naturligt enzym från äggvita, så jag förstår att det är viktigt för dig att se upp för din dotters skull. Något som underlättar är att det alltid ska deklareras och har E-nummer 1105. Dessutom ska ordet lysozym anges i klartext.

Annons

Förekomsten av tillsatsen är ganska begränsad, men används i en del utländska ostar som till exempel parmesanost av märket Grana Padano, men däremot aldrig i märket Parmigiano Reggiano.

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)


Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…