Annons
Annons


Varför sjunker sockerkakan ihop?

sockerkaka

 

När jag bakar sockerkaka ser den jättefin ut i ugnen, men när jag tar ut den och sätter i provstickan så sjunker den ihop. Receptet innehåller både vete- och potatismjöl. Vad är felet?
Fru Olsson

Annons

Elisabeth svarar:
Att sockerkakan sjunker ihop kan bero på flera olika saker:

* Kanske har du vispat ägg och socker för länge. Då sjunker kakan lätt ihop på slutet. Det är speciellt vanligt när elvisp används. Många blir lätt för ihärdiga med vispningen för att få smeten pösig. Ett par minuters vispning är tillräckligt med elvisp. För hand räcker 3–4 minuter. Längre vispning ger inte större volym på den färdiga kakan, istället riskerar den slita av äggvitetrådarna. Då sjunker kakan.

Gilla Allas.se på Facebook

* Det är viktigt att inte öppna ugnsluckan för tidigt eller i onödan. Samma gäller om du smäller igen luckan, då kan kakan också sjunka.

* Med för lite mjöl i smeten blir kakan instabil.

* När du bakar mjuka kakor med potatismjöl är det viktigt att påbörja gräddningen direkt när smeten är färdig. Annars kan potatismjölet sjunka till botten och bilda ett kompakt skikt.

Läs också:

Fler frågor och svar om mat och bak

Skicka in en fråga om mat eller bak

LÄS OCKSÅ

(1)
(0)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…