Annons
Annons


Varför ska inte kolareceptet dubblas?

kola

Varför står det i recept på hemgjord kola att receptet inte ska dubblas? Det skulle vara smidigt att göra en stor sats till presenter och så. Hur länge måste kolan koka? Det står inte någon tid i mitt recept och jag har ingen termometer.
Ylva

Annons

Kolarecepten ska inte dubblas eftersom det kan bli problem med att få rätt konsistens om satsen är för stor. Kolasmet ska koka ganska kraftigt, så att stora bubblor bildas. Det gäller att ha en rejäl och stor kastrull, så att det inte kokar över. Har man dubbel eller ännu större sats blir det också mer svårhanterligt med den heta kolasmeten. Då är det betydligt lättare att koka flera små satser kola.

Tider brukar inte anges på kolakokning utan i stället rekommenderas ett kulprov, det vill säga att hälla några droppar het kolasmet i en kopp med kallt vatten. Smeten bör då kunna rullas till en mjuk eller fast slät kula med fingrarna. Kulans fasthet beror på hur mjuk kolan ska vara. För hårdare kola kokas smeten lite till.

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…