Annons
Annons


Varning för rostat bröd

Så gott. Men farligt. Se upp för det cancerframkallande giftet i din mat.

rostatbrod

Kan du undvika det, så är det bäst. Det handlar om akrylamid, det cancerframkallande ämnet som bildas i mat som upphettas.

Inom industrin används akrylamid vid framförallt plasttillverkning. Akrylamid bildas också naturligt när viss mat upphettas till hög temperatur, som vid ugnsbakning, fritering och rostning. Hur mycket akrylamid som bildas beror på tillagningstid och temperatur. Livsmedel som kan innehålla höga halter akrylamid är potatischips, pommes frites, kaffe, bröd, frukostflingor, kex och kakor.

Annons

I Sverige får vi i genomsnitt i oss cirka 30-40 mikrogram akrylamid per person och dag. Knappt 30 procent av det kommer från kaffe medan bröd, kakor och kex bidrar med cirka 30 procent. Pommes frites och potatischips bidrar med drygt 10 procent vardera. Tobaksrök innehåller också höga halter akrylamid. Rökare får därför i sig ungefär tre gånger så mycket akrylamid som icke-rökare.

Om man får i sig mycket akrylamid under lång tid kan det öka risken för cancer. Akrylamid kan i höga doser, som vid utsläppen i samband med tunnelbygget genom Hallandsåsen i slutet av 90-talet, ge nervskador. Så höga doser kan man dock inte få i sig via maten.

Men det finns några enkla sätt att få i sig mindre akrylamid:

  • Ät varierat, det vill säga ät olika sorters mat. Då minskar risken att få i sig skadliga halter av något ämne.
  • Ugnsbaka, fritera, grädda, rosta potatis och potatisprodukter, bröd och bakverk tills de blir gyllengula snarare än bruna. Halten akrylamid blir högre ju mörkare de blir. När det gäller mjukt bröd är akrylamidhalten allra högst på ytan. Vid kokning bildas inte akrylamid.

Av Agata Garpenlind Cronqvist
Källor:Livsmedelsverket, Food Pharmacy
Foto: Shutterstock

Läs också: Vad betyder siffrorna på brödrosten?

brodrost

LÄS OCKSÅ

(57)
(0)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…