Annons

Annons

Annons

Varningen: Därför ska du INTE äta clementiner i jul!

Clementiner är en av julens populäraste frukter. Men nu varnar forskare: Den besprutade citrusfrukten kan innehålla nervgifter.

Clementiner.

Danska forskare varnar för nervgifter i clementiner.

Under julen fylls många fruktskålar med clementiner och både vuxna och barn njuter av de saftiga klyftorna.

Hittills har den lilla, apelsinliknande citrusfrukten betraktats som ett nyttigt mellanmål, men nu varnar danska forskare för att clementiner kan vara direkt skadliga för hälsan.

Innehåller nervgift

ClementinAnledningen till forskarlarmet är ämnet organfosfat, som används som besprutning under odlingsprocessen av clementinerna, och som kan skada både vuxna, barn och foster.

– Organfosfat är ett insektsmedel som hämnar djurens nervsystem. Även om vi inte är insekter så har det i princip också en effekt på oss, säger Helle Raun Andersen, lektor i miljömedicin, till den danska tidningen Söndagsavisen.

Helle Raun Andersen förklarar vidare på vilket sätt skador kan uppstå:

– Det som är mest oroande är vilka effekter organfosfat har på foster och små barn, eftersom organfosfat påverkar det centrala nervsystemet. Hos små barn bildas det många nya hjärnceller och detta sker i en viss ordning. Dessa hjärnceller kan inte bildas senare i livet, om processen skulle bli störd, eftersom nervgiftet påverkar signalsubstanserna i hjärnan.

Vad säger svenska Livsmedelsverket?

I fjolårets kontroll av rester av bekämpningsmedel återfanns fyra olika organfosfater, enligt Anneli Widenfalk, toxikolog på Livsmedelsverket. Halterna var dock under gränsvärdena och innebar alltså inte någon hälsorisk, enligt Livsmedelsverkets beräkningar.

De danska forskarna som står bakom den nya varningen rekommenderar ändå konsumenterna att i så hög utsträckning som möjligt välja ekologiska clementiner i jul för att slippa alla eventuella gifter.

Läs också: Lista: Här är de mest besprutade frukterna!

Källor: Söndagsavisen.dk och kit.se

LÄS OCKSÅ

(1.84k)
(0)Annons


Annons
Senaste från allas