Annons
Annons


Saftig vetekrans med kardemumma

Ljuvliga dofter och smaker för en supermysig fikastund. Vetebrödtoppade med mandelspån. Degen räcker till två kransar.

Klassiskt gott!

Klassiskt gott!

Vetekransar med kardemumma

2 kransar
Tid: ca 2 timmar

ca 50 g jäst
5 dl mjölk
125 g smör el marg
1 dl socker
ca 12 dl vetemjöl

Fyllning:
175 g smör
1 1/4 dl socker
ca 1 1/2 msk stött kardemumma

Annons

ägg till pensling
pärlsocker
ca 100 g flagad mandel

1. Smula ner jästen i en stor bunke. Värm mjölken till ca 37° och häll över jästen, rör tills allt har löst sig. Rör smör och socker smidigt.

2. Blanda jästmjölken och det mesta mjölet i smör/sockerblandningen. Arbeta lätt samman till en deg. Låt jäsa till nästan dubbel storlek under bakduk, ca 30 min.

3. Rör samman smör, socker och kardemumma. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del till ca 65×25 cm. Bred fyllningen på degplattorna och rulla ihop. Lägg varje rulle på en plåt med bakplåtspapper och forma en krans el längder.

4. Klipp flikar som läggs åt höger respektive åt vänster. Låt jäsa tills degen reser sig igen efter lätt tryck, 30–40 min.

5. Pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och flagad mandel. Grädda i 225° på nedersta falsen i 20–25 min.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Pontus Ferneman

Baka fyllda vetebullar. Klicka HÄR

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…