Annons
Annons


9 goda matsvampar du kan plocka i skogen

Finns det något godare än egenplockade kantareller? Här är ytterligare 8 goda matsvampar du hittar i skogen!

Vilka-svampar-kan-man-ata

En av de stora fördelarna med hösten är all den goda svamp som dyker upp i skogarna. Det finns cirka 10 000 svamparter i Sverige, varav drygt 100 anses vara bra matsvampar.

Här är 9 av de vanligaste matsvamparna som du kan plocka själv:

1. Trattkantarell

Trattkantarell

Annons

Utseende: Gulbrun eller brunsvart hatt med gul undersida. Själva foten är ihålig och är brungul till gul.

Växer: Oftast sent på hösten och kallas därför även för ”höstkantarell”. Finns i mossiga barrskogar över hela landet.

För matlagning: I allt från grytor, soppor och såser.

2. Kantarell

Kantareller

Utseende: Färgen varierar från gul till mörkt gul-orange och hatten blir rödfläckig om skada uppstår.

Växer: Juli-oktober i löv- och barrskog.

För matlagning: I allt från grytor, soppor och såser.

Läs också: Knepen för att hitta kantarellerna!

3. Sandsopp

Sandsopp

Utseende: Gulbrun färg med små mörka fjäll. Hatten är välvd till utbredd och foten har nästan samma färg som hatten.

Växer: Juli-september. Trivs väldigt väl på tallhedar och bergig barrskog med renlav. Finns över hela Norden och kan även förekomma i mossig barrskog.

För matlagning: Alla delar av fruktkroppen kan användas (om de är fasta i konsistensen).

4. Stolt fjällskivling

Stolt-fjallskivling

Utseende: Stor svamp med hög fot och vid, ljus hatt med gråbruna fjäll.

Växer: Augusti-oktober. I skogsbryn och på ljusa platser i löv- och barrskog samt på betade ängar i södra och mellersta Sverige.

För matlagning: Hacka foten i mindre delar då den kan vara ganska seg att tugga i stora bitar. Hatten ska helst inte vara helt utslagen, då smakar den bättre.

5. Sotvaxskivling

Sotvaxskivling

Utseende: Sotbrun till gråsvart hatt, ofta med puckel. Glesa och vanartade skivor som till en början är vita men senare blir vitgrå. Vitt kött.

Växer: Augusti-oktober, i mossig barrskog över hela Norden.

För matlagning: Mild smak som gör att svampen passar bra i rätter med andra svampar.

6. Blomkålssvamp

Blomkalssvamp

Utseende: Mycket liten fot och en hatt med många flikar. Påminner om en blomkål.

Växer: September-oktober i tallskog som parasit på roten eller stammen på gamla tallar.

För matlagning: Låt svampen ligga i vatten ett tag för att rensa den, gärna med lite vinäger för att få eventuella inkrupna insekter att krypa ut.

7. Smörsopp

Smorsopp

Utseende: Gula rör, vit fot med ring och en brun hatt med slemmig hatthud (som bör dras av före tillagning).

Växer: Augusti-september i tallskog över hela Sverige.

För matlagning: God att blanda med annan svamp i pytt, köttfärssås och grytor.

8. Blek taggsvamp

Blek-taggsvamp

Utseende: Både hatt och fot har en vit till vitgul färg. På hattens undersida finns spetsiga och tätt sittande taggar på cirka 0,5 centimeter.

Växer: Augusti-oktober. Trivs i löv- och barrskog och uppträder ofta gruppvis.

För matlagning: Används i princip på samma sätt som kantareller men har en väldigt mild smak.

9. Fårticka

Farticka

Utseende: Hatten är cirka 10-20 cm bred och färgen är vit eller gulvit.

Växer: Augusti-september. Trivs bra i mossig barrskog.

För matlagning: Bör blandas med andra, godare svampsorter då fårtickan inte är särskilt god att äta ensam. Används som ersättning för tryffel, till exempel i leverpastej.

Läs också: Mustig fläskfilégryta med svamp

Från: ELLE Mat & Vin

LÄS OCKSÅ

(100)
(0)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…