Annons

Annons

Annons

Vinn Viveca Stens nya deckare!

9789137141879

I nya Allas, nummer 22, recenserar vår Kultur&Nöje-redaktör Ingar Haellqvist Viveca Stens nya deckare ”I maktens skugga”:

Iskall spänning mitt i sommaridyllen

Betyg: aaaa

Här har vi en riktig sommardeckare att njuta i hängmattan, eller varför inte på en solvarm stenhäll i skärgården – om man vågar. Själv hade jag tänkt spara den till semestern, men när jag fått boken i min hand visade det sig att det var omöjligt. Jag var helt fast redan efter några sidor. Viveca Sten kan konsten att fånga läsaren direkt.

Det känns minst sagt trevligt att vara tillbaka i Sandhamn och åter igen träffa gamla bekanta. Nora arbetar på Ekobrottsmyndigheten men är på välbehövlig semester i Sandhamn. Allt skulle vara perfekt om inte den nye sommargästen Carsten hade slagit ner sina bopålar där. Han sysslar med riskkapital i Ryssland plus en del annat och har byggt ett lyxhus som alla retar sig på. Dessutom hände det konstiga saker när huset byggdes. Olyckor eller..? På invigningsfesten inträffar en katastrof.

Thomas Andreasson börjar känna sig sliten efter tjugo år inom polisen, men nu får han spotta i nävarna och ta sig an ytterligare ett fall i Sandhamn, vilket är nummer sju i ordningen. Hoppas bara att det inte är det sista. I H

Och så här berättar Viveca Sten själv om sin nya bok, sina sommarplaner med mera när vi fick en pratstund:

Pressfoto_Anna-Lena Ahlström

Pressfoto_Anna-Lena Ahlström

I maktens skugga” är den sjunde deckaren i din serie om Sandhamn, kan du berätta lite om handlingen?

Utlandssvensken Carsten Jonsson, en riskkapitalist som gett sig in i vidlyftiga affärer i Ryssland, har köpt den långa fina stranden på öns södra sida och det lyxiga hus som han låtit uppföra retar gallfeber på öborna. Märkliga olyckor inträffar under byggets gång. Är det rena tillfälligheter eller handlar det om sabotage? När Carsten Jonsson bjuder in till invigningsfest slutar det med en katastrof. Vem kan man lita på när man har gjort sig till ovän med alla är frågan?

Vet du hur många delar det kommer att bli? Och hur det kommer att sluta?

Absolut! Jag har lovat att det blir minst tio kriminalromaner om Sandhamn så jag vet vad jag ska göra de närmaste åren. Dessutom är det lätt att få inspiration nu när Morden i Sandhamn sprids utomlands. Den största tyska tv-kanalen ZDF visar hela serien i maj och en franska kanalen ”Arte” har också köpt in serien precis som alla de nordiska tv-kanalerna.

Hur ser dina sommarplaner ut?

Jag ska vara i Sandhamn med familjen så mycket jag bara kan!

Vad läser du helst själv när du är ledig?

En blandning av spänningslitteratur, biografier, memoarer och historiska romaner. I sommar ska jag bl a läsa Jung Chans nya bok om den sista kejsarinnan av Kina – Cixi.

Du är nu även aktuell med din första kokbok ”Skärgårdssommar – matbok från havsbandet” – varför en kokbok?

– Det började med att jag sprang på skärgårdsfotografen Jeppe Wikström på Fotografiska Museet hösten 2012. Vi konstaterade att han älskar att fotografera skärgården, jag älskar att skriva om skärgården, och båda älskar vi mat. Ur det mötet föddes ”Skärgårdssommar – Matbok från havsbandet”, som är fylld med ljuvliga recept, fantastiska skärgårdsbilder, och små betraktelser om livet i skärgården. Det har varit väldigt roligt att få skriva andra slags texter, ömsinta funderingar om livets goda och tillvaron i havsbandet snarare än rafflande berättelser om ond bråd död (skratt).

Vad lägger du på tallriken för en perfekt sommarmiddag?

Åhh, det finns ju så mycket gott att välja på. Rökt abborre är definitivt en favorit, eller receptet på grillade lammracks från min kokbok. Jag älskar alla slags bärpajer till efterrätt, blåbär, röda vinbär, eller rabarber och jordgubbar. Färsk sparris är inte heller fel eller löjromstoast som förrätt!

Är det något du vill hälsa de som vinner din nya deckare?

Jag tror att man kommer att känna igen sig, haha. Det är många som råkar ut för nya grannar som inte bryr sig ett dugg om gamla seder och bruk.

Nu har du chansen att vinna Viveca Stens nya deckare! Vi har 5 signerade exemplar att tävla om, värde cirka 179:- styck. Vi behöver ditt svar senast på onsdag den 28/5. Lycka till!

 

Tävlingen är avslutad. Vinnarna presenteras här.

Vill du ha ett meddelande när vi har nya tävlingar på allas.se?
Anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev nedan. Du kan alltid välja att avanmäla dig i framtiden.

 

LÄS OCKSÅ

(23)
(0)Annons


Annons
Senaste från allas