Annons
Annons


Vintervit dröm – njut av napoleonbakelser

Baka napolenbakelser på nytt vis med vintervit topp. Frasig smördeg får sällskap av krämig vaniljfyllning. Supertjusig och smarrigt med strössel i guld och vitt – hög festfaktor!

Finfika i vinterskrud

Finfika i vinterskrud

Vita napoleonbakelser

8 st
Tid: 1 timme

3 frysta smördegsplattor

Vaniljkräm:
1 1/2 dl mjölk
1 äggula
2 msk florsocker
ca 1 msk majsena majsstärkelse
1 msk vaniljsocker med äkta vanilj
1 msk smör

Annons

Fyllning:
4 msk äppelmos
2 tsk vaniljsåspulver 
(kallsvällande)
4 dl vispgrädde

Glasyr:
1 1/2 dl florsocker
2–4 tsk citronsaft

Garnering:
valfritt sockerströssel, här guldfärgat och vitt

1. Kavla ut de lätt tinade smördegsplattorna till 10×40 cm. Lägg dem på bakplåtspapper. Grädda i 200º, 10–13 min. Låt kallna. Jämna till kanterna.

2. Blanda ingredienserna till vaniljkrämen i en kastrull och sjud upp tills den tjocknar. Låt kallna, rör om då och då.

3. Bred ett tunt lager äppelmos på ena smördegsbottnen, lägg på nästa botten och sedan vaniljkräm. Vispa grädden, tillsätt vaniljsåspulvret (grädden håller formen bättre och får smak av vanilj) och bred ett tjockt lager över bottnen. Lägg på ytterligare en botten.

4. Vispa ihop glasyren tills den blir tjock och glansig (mer florsocker om den är lös och mer citronsaft om den är fast!) och täck översta lagret med glasyr. Strö över strössel innan glasyren stelnat.

5. Dela försiktigt i bitar.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Pontus Ferneman

Prova också: Mumsiga aprikosflarn

LÄS OCKSÅ

(211)
(3)

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…