Annons
Annons


1 miljon kronor räcker längre i Härnösand!


För 1 miljon kronor kan du antingen köpa en etta med kokvrå i Stockholm eller en rymlig tiorummare i Härnösand. Den norrländska kommunen toppar nämligen listan över de platser där svenskarna får mest kvadratmeter bostadsrätt för pengarna.

Annons

I Härnösand får du hela 336 kvadratmeter för 1 miljon, till skillnad från i Stockholm där samma peng räcker till ynka 20 kvadratmeter. Det visar en färsk sammanställning från Svensk Fastighetsförmedling.

I Härnösand betalar man ett kvadratmeterpris på 2 979 kronor för en bostadsrätt. Tvåa på listan kommer Lidköping där man får 207 luftiga kvadratmetrar för miljonen. Andra prisvärda bostadsrättskommuner är Oskarshamn, Boden och Sandviken. Där räcker 1 miljon kronor till mellan 196 och 186 kvadratmeter spatiöst boende.

20 kvadratmeter i Stockholm
I landets dyraste kommun, Stockholm, kommer man däremot inte långt med 1 miljon kronor. Här räcker miljonen endast till 20 kvadratmeter bostadsrätt. Det innebär att kvadratmeterpriset landar på 49 563 kronor.

Även i kranskommunerna runt huvudstaden är kvadratmetrarna dyrköpta. Danderyd, Solna, Sundbyberg och Lidingö passar inte bostadsköpare som är ute efter många rum och stora sällskapsytor. I Danderyd räcker 1 miljon endast till 25 kvadratmeter, och de som vill ha en lägenhet i Solna får nöja sig med 26 kvadratmeter för miljonen.

– I vår kartläggning kan man se att det finns många kvadratmeter att tjäna om man vill bo i en mindre stad och pendla till arbetet i en större stad. Genom att exempelvis flytta några få mil från Stockholm till Västerås kan du få fyra gånger så många kvadratmeter för 1 miljon. Och de Sundsvallsbor som är villiga att flytta fem mil till Härnösand kan öka sin boendeyta med över 200 kvadratmeter. Den fortsatta utbyggnaden av infrastruktur och kommunikationer kommer få allt större betydelse i valet av bostadsort, säger Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Här får du FLEST antal kvadratmeter för 1 miljon kronor

  1. Härnösand: 336 kvadratmeter
  2. Lidköping: 207 kvadratmeter
  3. Oskarshamn: 196 kvadratmeter
  4. Boden: 190 kvadratmeter
  5. Sandviken: 186 kvadratmeter

Här får du MINST antal kvadratmeter för 1 miljon kronor

  1. Stockholm: 20 kvadratmeter
  2. Danderyd: 25 kvadratmeter
  3. Solna: 26 kvadratmeter
  4. Sundbyberg: 26 kvadratmeter
  5. Lidingö: 27 kvadratmeter

Om sammanställningen
Sammanställningen baseras på genomsnittligt försäljningspris per kvadratmeter under de senaste tio månaderna (1 januari 2013 till 1 oktober 2013). För att säkerställa statistiken är endast kommuner där minst 100 bostadsrätter sålts med i sammanställningen. Siffrorna är hämtade från Svensk Mäklarstatistik.

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…