Annons
Annons


10 bästa sätten att få fler kvinnor som ledare


Vi behöver fler kvinnliga ledare, tycker Klara K.

För tredje året i rad arrangerade Klara K i veckan Skandinaviens största konferens med fokus på att få ett jämställt näringsliv.

– I år handlade konferensen om de 10 bästa sätten att rekrytera in fler kvinnor, att få dem att stanna kvar och se till att de tar sig upp till nästa nivå. Det är väldigt enkla saker som inte kräver mycket planering, som kostar lite och som snabbt ger resultat” säger Susanne Özmete, en av ägarna och grundarna till Klara K.

Annons

Fram med fler kvinnor
De svenska börsbolagens ledningar har alltid varit mansdominerade – och är så fortfarande. Enligt Klara K är det i år bara drygt femton procent kvinnor i bolagens ledningar. Klara K jobbar för att fler kvinnor ska våga ta steget framåt och uppåt för att bredda rekryteringsbasen, så att det blir ännu fler kvinnor på ledande positioner inom näringslivet.

De tio bästa sätten är baserade på hundratals samtal som Klara K haft med VD:ar och personalchefer samt diskussioner med de närmare 400 kvinnor som deltagit i Klara Ks Karriärprogram.

Nödvändiga punkter
– Vi har förutom våra egna erfarenheter tagit del av de mängder av rapporter och undersökningar som publicerats under de senaste åren, exempelvis McKinsey & Companys rapporter Women Matter 1-5. Slutsatserna blir dock desamma och vi har gjort ett koncentrat av de 10 punkter som vi sett som absolut nödvändiga för att lyckas, fortsätter Susanne Özmete.

Här är de 10 bästa sätten att få fler kvinnor på alla positioner enligt Klara K:
1. VDs betydelse – Om du ska lyckas med den här förändringen så måste du förändra värderingarna. Och då måste du ha VD med dig.

2. Sätta mål – Det är så enkelt att om man sätter mål så når man oftast ända fram. Utan mål kan man vara rätt säker på att inget kommer att hända. Målet måste innehålla ett årtal och en procentsats. Sedan måste du avsätta en årlig budget.

Utan undantag
3. Kvinna & man i slutrekryteringen – Det här är svårt och jobbigt och du har ofta inte tiden att be rekryteraren göra om processen. Men vi lovar dig att det här kommer att bli en av de största förändringarna. Och INGA undantag.

4. Mentorer & sponsorer – Se till att alla kvinnor får tillgång till en mentor, internt eller externt. Och de kvinnor som du tror är framtidens ledare behöver en egen sponsor. Gärna en man. Och han måste vara beredd på att sticka ut hakan för sin protegé.

5. Nätverk & program – Har alla kvinnor hos dig tillgång till ett bra nätverk? De behöver både interna och externa kontakter och få träffa kvinnliga förebilder som visar att det är möjligt att vara kvinna och ha makt. Låt alla delta i program som syftar till att lyfta kvinnor. Och låt inte bara cheferna gå!

Var en förebild
6. Var en förebild i allt – Vilka pratar på er årliga konferens? Vilka är med på bild i årsredovisningen? Vilka syns på bild och citeras på intranätet och i personaltidningen? Du förstår vad vi menar. Sätt på dig genusglasögonen och granska all kommunikation.

7. Ta en tugga i taget – Vanligaste orsaken till att misslyckas med att få fram fler kvinnor är att man tar ett för stort grepp. Genomlys inte organisationen och starta inga processer. Gör några få aktiviteter i början och sedan om det fungerar bra kan du addera till fler.

8. Leta efter talangerna – Kvinnor upp till 30 är ofta chefer men sedan minskar det och efter 40 är de få. Du kan säkert redan era unga talanger men du har så många fler. Leta upp de informella ledarna och de som har lång erfarenhet och satsa på dem.

Våga ifrågasätta
9. Advisor åt VD – För att VD ska kunna ta rätt beslut i de här frågorna behöver han (fungerar även för hon) en kvinna som befinner sig på mellannivå. Som berättar om hur hennes verklighet ser ut. Obs! Det är viktigt att välja en kvinna som vågar ifrågasätta.

10. Ta reda på mer – Du vet redan det här. Fråga ännu mer och gräv djupare i exitintervjuerna när en kvinna slutar. Gör fokusgrupper, ring upp tidigare anställda, stäm av före, under och efter föräldraledigheten. Ha särskilda frågor till kvinnor i årliga utvecklingssamtal.

LÄS OCKSÅ


(6)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…