Annons
Annons


10 filmer med Rolf Lassgård vi minns och älskar!

Rolf Lassgård föll på mållinjen och gick miste om Oscarsstatyetten för titelrollen i "En man som heter Ove". Men hans roller förblir odödliga, oavsett hur många priser han vinner. Här är några av våra favoriter!


”Min store, tjocke far” (1992)

Mitt i den svenska högsommaren 1959 ska elvaårige Osvald fira sommarlov tillsammans med sina föräldrar. Rolf Lassgård spelar Osvalds pappa som har stora planer inför sommaren – han ska spela fotboll, få bort sina extrakilon genom motionsträning med hjälp av traktorn samt öva in en argentinsk mässa tillsammans med lokalbefolkningen.

”Kejsarn av Portugallien” (1992)

I den nordiska miniserien, baserad på Selma Lagerlöfs roman från 1914 med samma namn, spelar Lassgård urmakaren Agrippa Prästberg.

Annons
Bild: IBL Bildbyrå

Bild: IBL Bildbyrå

”Polis polis potatismos” (1993)

I sammanlagt sex filmer, med start 1993, spelade Lassgård kriminalassistent Gunvald Larsson i filmerna om Martin Beck av Maj Sjöwall och Per Wahlöö. I filmerna spelar han mot bland annat Gösta Ekman i rollen som Martin Beck.

”Hundarna i Riga” (1994)

Mellan 1994 och 2007 spelade Rolf Lassgård rollen som Kurt Wallander i filmatiseringen av Henning Mankells böcker. Filmerna utspelar sig, precis som böckerna, i Ystad. I ”Hundarna i Riga” flyter en räddningsflotte med två döda män i land vid den skånska kusten. Männen har blivit mördade och Kurt Wallander får i uppdrag att utreda morden tillsammans med sina kolleger på Ystadspolisen.

”Potatishandlaren” (1996)

I den här komedin spelar Lassgård potatishandlaren som besöker gården där Märta, som fortfarande är singel och ogift, fortfarande bor tillsammans med sin gamle pappa.

Bild: IBL Bildbyrå

Lassgård visar musklerna för Märta, spelad av Eva Gröndahl, och hennes pappa, spelad av Ingvar Hirdwall. Bild: IBL Bildbyrå

”Under solen” (1998)

Rolf Lassgård och Helena Bergström har spelat mot varandra i många filmer. 1998 hade ”Under solen”, i regi av Colin Nutley” premiär. Lassgård spelar bonden Olof som söker en hushållerska via en tidningsannons. Ellen, spelad av Bergström, flyttar in och vinner Olofs hjärta.

Bild: IBL Bildbyrå

Bild: IBL Bildbyrå

”Där regnbågen slutar” (1999)

Filmen är den sista i Richard Hoberts filmserie om de sju dödssynderna. I filmen ser vi Lassgård som Raymond ”Rajje” Jonzon.

Bild: IBL Bildbyrå

Bild: IBL Bildbyrå

”Efter bröllopet” (2006)

I den här dansk-svenska långfilmen ser vi Lassgård i rollen som finansmannen Jörgen. Jörgen donerar en stor summa till ett indiskt barnhem som drivs av danske Jacob (Mads Mikkelsen). Jacob tvingas återvända till Danmark för första gången på 20 år där livet kommer ikapp honom.

”Jägarna 2” (2011)

Kjell Sundvall har regisserat den här thrillern, där Lassgård spelar den ena huvudrollen som polisen Erik. Ett brutalt brott tvingar honom att återvända till ett Norrland han lämnat 15 år tidigare.

”En man som heter Ove” (2015)

I Rolf Lassgårds kanske största framgång hittills spelar han den sure Ove som driver sina grannar till vansinne med sin butterhet. När Parvaneh med familj flyttar in i villaområdet är det upptakten till en högst oväntad vänskap. 1,7 miljoner biobesökare har sett filmen, vilket gör den till den största svenska publiksuccén någonsin.

Av Minna Wallén-Widung

Källor: Youtube, Wikipedia, Imdb


(102)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…