Annons
Annons


10 modeprylar som kan skada din hälsa

Det kostar att vara snygg och moderiktig. Ibland betalar man med sin hälsa, om man inte är uppmärksam. Här är tio modetrender du bör vara försiktig med.


 

* Tajta byxor kan ge höftsmärtor och dålig blodcirkulation. En studie visar att också män kan drabbas: av urinvägsinfektioner, pungvred, svårigheter att hålla tätt, minskad spermatäthet och svampinfektioner.
* Tunga smycken: halsband och örhängen, kan ge tryckskador på huden och nacksmärtor. Om man har riktig otur kan hålet i örat till och med gå sönder och dela örsnibben i två delar.
* Stringtrosor kan ge svamp och hudirritationer, ja rentav sårskador orsakde av skav. Är trosorna dessutom i syntetmaterial som inte andas kan besvären bli än värre. Underkläder bör vara luftiga och torra, då blir miljön bäst.
* Höga klackar belastar kroppen från topp till tå. Förutom att man lättare kan snubbla och falla, vilket kan leda till benbrott, kan höga klackar ge bidra till till uppkomsten av hallux valgus, artrit, smärtor i knän och rygg. Trycket från skon kan dessutom ge nervskador.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook


* Flipflops ger inget stöd för foten, vilket ökar risken för skador i fötterna, vristerna, knäna och ländryggen. Dessutom kan man lättare drabbas av hälsporre och nervproblem. Flipflops förändrar också gångstilen, för att behålla stabilitet tvingas man greppa sandalen med tårna, vilket belastar musklerna onödigt mycket. Risken för skärskador är också stor.
* Stora axelväskor kan ge besvär i rygg, nacke och leder. Vissa läkare rekommenderar att man väger sin väska för att vara säker på att den inte väger mer än tio procent av den totala kroppsvikten.

* Få av oss kan väl skippa bh:ån men rätt storlek är a och o. En siffra som brukar nämnas i sammanhanget är att 70 procent av kvinnorna bär en bh i fel storlek, vilket kan ge smärtor i rygg, nacke och i brösten. Man kan även få svårt att andas. Hudirritation och skavsår kan också drabba bh-bäraren. Brösten ändrar form och storlek över tid, så iställlet för att köra på med samma storlek, prata med experterna i underklädesbutiken, så att det blir rätt och du undviker skador.
* För litet kragmått på skjortan, eller en för hårt knuten slips, kan ge nackbesvär, yrsel och huvudvärk.
* Shape-underkläder må ge dig en strömlinjeformad siluett, men till priset av dålig blodcirkulation.Trycket mot magen kan ge sämre matsmältning, halsbränna och förvärra IBS, orolig mage.
* Smala pennkjolar är svåra att gå i, det vet alla som provat. Stor risk för fallskador, särskilt i kombination med höga klackar.

Källor: healthcentral.com, medicalnewstoday.com, Mount Sinai School of Medicine

Av Agata Garpenlind Cronqvist
Foto: Shutterstock

LÄS OCKSÅ


(1)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…