Annons
Annons


10 platser att besöka innan de försvinner!

Flera av världens vackraste och mest intressanta platser håller på att försvinna. Här kommer tips på 10 ställen väl värda att besöka innan det är för sent.


deadsea

 

1. Döda havet
Döda havet är en stor saltsjö belägen på gränsen mellan Israel och Jordanien. På grund av den extrema salthalten i vattnet finns det inget levande i sjön. Inom en snar framtid kommer dock Döda havet inte bara vara en sjö utan levande organismer, utan även en sjö utan vatten. Detta på grund av att vattnet varje år avdunstar med närmare en meter och vattenmängden från floden Jordan inte är tillräcklig eftersom det används för bevattningsändamål. Om inte läget förändras räknar man med att Döda havet kommer att vara borta år 2050.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

 

Civita di Bagnoregio at sunset, Lazio, Italy

2. Civita di Bagnoregio
Civita di Bagnoregio är en 2500 år gammal etruskisk stad som grundades längs en gammal italiensk handelsväg. Vid en våldsam jordbävning 1695 skars staden av från den närliggande staden Bagnoregio. Sedan dess har staden haft fortsatta problem med sina kalkstensklippor som lossnar och faller ner i ravinen nedanför. Enda vägen till den muromgärdade staden är via en lång söndrig bro för endast fotgängare. Med nuvarande takt av förfall är det osäkert hur länge den vackra staden kommer att finnas kvar.

 

 OmoValley

3. Omo Valley
Omo Valley är inte bara platsen där några av de tidigaste mänskliga förfädernas kvarlevor har hittats, utan även en plats för ett antal nomadstammar. Stammarna ligger just nu under extrem press från moderna världen. Ett exempel är Mursi-stammen där läpp-plattorna inte går hem hos de yngre generationerna och är därmed är en tradition som håller på att försvinna. Andra stammar håller dessutom på att förlora sina landområdern till etiopiska staten för att kunna ge plats åt den storskaliga jordbruksnäringen. Man tror att dessa stammar kommer vara borta inom några år.

 

Tribal Areas of Aruanchal Pradesh, India

4. Stamområden av Aruanchal Pradesh
I den nordöstra delen av Indien finns fler antalet folkstammar än någon annan plats i världen. Den mest kända är Apatani i Hiro Valley. De äldre kvinnorna i stammen har fortfarande ansiktstatueringar och näspluggar som har varit en del av deras kultur långt tillbaka. Dock utförs inte denna sed längre i modern tid, vilket betyder att när dessa kvinnor försvinner kommer denna kulturella tradition vara borta.

 

Pygmy elephants on the Kinabatangan River, Sabah.

5. Växt- och djurliv på Borneo
På grund av expandering av palmolja-plantager hotas främst två djurarter på Borneo, orangutang och Pygméelefant. Däggdjur i denna storleken kräver stora ytor för att bo och leva, men med krympande landområden blir det svårt för dessa djur att klara detta. Idag finns bara 1500 däggdjur kvar på Borneo.

 

Amazonas

6. Peruanska amazonas
Den moderna världen har mer och mer börjat inkräkta på några av de mer avlägsna platserna uppåt Amazonfloden. Stamområden krymper och vilda djur hotas här.

 

S'gang Gwaii totempalar

7. S’Gang Gwaii, Gwaii Haanas National Park
Precis utanför British Columbia, Kanada, norr om Vancouverön, finns den övergivna byn Gang Gwaii. Även om platsen inte har varit bebodd sedan 1880, är denna by en kvarleva från den tid när Haidafolket, ett nordamerikanskt indianfolk, levde här. Idag finns bara några intakta totempålar och takbalkar kvar. Inom några generationer kommer allt vara borta för gott.

 

aseki smoked bodies of papua new guinea

8. Aseki-rökta kroppar i Papua Nya Guinea
Under de senaste århundrandena har stammen Anga av Morobeprovinsen utövat en speciell form av mumifiering genom rökning av kropparna. Denna typ av mumifiering är endast för byns krigare där de rökta kropparna placeras i speciella träramar uppe på en klippa. Från denna plats ska de gamla krigarna vaka över dagens bybor nedanför och skydda dom mot allt ont. Möjligheten att få se denna typ av mumifiering minskar allt mer då ritualen inte sker i lika stor utsträckning längre och av naturliga omständigheter, som förändringar av väder och vind.

 

maldives aerial view landscape

9. Maldiverna
Denna vackra önation med kristallklart vatten och vita sandstränder sjunker på grund av en kombination av stigande havsnivåer och yterosion. Den nuvarande genomsnittliga höjden av öarna är fyra meter över havet och öarna beräknas bli obeboeliga när vattennivån stiger med ytterligare ca 20 cm. Maldiverna är känt för att ha några av de bästa dyknings- och snorklingsplatserna i världen. Vill du njuta av denna lyxiga semesterort bör du påskynda reseplanerna då detta hem för fyrahundratusen människor är på väg att försvinna.

 

makli

10. Historiska monument i Makli, Thatta
Makli är en av världens största begravningsplatser med mer än hundratusen gravar. Trots sin höga ålder, mellan 600 till 700 år, är platsen välbevarad. Makli innehåller många dekorativa moment, vilket gör platsen attraktiv för tjuvar. Ett annat hot är de stigande vattennivåerna, forskarna tror att platsen är översvämmad år 2060.

Läs även: Bildextra från fantastiska platser i världen!

Av: Maria Persson


(45)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…