Annons
Annons


10 saker att älska med hösten!

Allt är inte bara trist för att vi går in i den mörkare årstiden nu. Här är 10 mysiga saker att älska med hösten!


host-gladje

1. Den Gyllene Hösten. Solstrålar strilar genom eldigt lövverk. Luften är hög, klar, brittsommar. Jackan av på dagen.

2. Jag lever med en höstskogslängtan året runt. Att ta med filt, picknickkorg ut i skogen. Lyssna på träden. Låta doften av jord, fuktig mossa fylla näsborrarna. Höstlöven som prasslar vid varje fotsteg under promenaden. Lyssnar på prasslet. Tittar noga en stund på ett löv som singlat ner. Mindfulness i praktiken.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

3. Te, i en stor rykande kopp, i en mysig soffa. Värme inne, barska vindar ute. Älskar tehandlar. Den gamla sorten. Smaka på tenamnen. På dofterna. På Kina. Indien. Sri Lanka. Sidenvägen. Här i min tekopp.

Läs också: Så gör du eget te

4. Höstkalla äpplen på mitt äppelträd. Doftar syrligt. Blir äppelmos. Blir äppelpaj. I en djup höstsjö med vaniljsås. Bäst är Skånsk äppelkaka. Fet och go som Edvard Persson.

5. Så gott med svamp. I grytan, i omeletten, smörstekta. Har äntligen anmält mig till en svampkurs för att lära mer om Skogens skafferi. Via en grupp på Facebook. Praktiskt.

6. Det puttrar på spisen. Höstkok, långkok, grytor, soppor. Slut på sommarens salladsbladstramsande. Tid för mat med tung karaktär. Värmer höstfrusna själar runt dukat bord.

Läs också: Läcker höstgryta

7. Mysdags! ”Ska-du-verkligen-sitta-inne-vädret” är äntligen över. Nu får man sitta inne hur mycket man vill. Utan skuld, utan skam. Utan folk som hetsar. Varma sockor, brasa, en bra film eller en god bok. Där har du en Höstkväll Deluxe.

8. Tid att börja om, vända blad och börja på nytt. Det nya får plats att spira.

9. Väck med linnen, tishor, grällt och halvklätt, kroppsliga skavanker synliga. Äntligen får man vira in sig och bylta på sig. Äntligen tid för dova höstkläder: tjock olle, poncho, sjal.

Läs också: Därför är ponchon höstens bästa plagg

10. Sylta, safta, lägga in. För att senare i vinter öppna en burk med färgglada vitaminer och skeda upp på tallriken till söndagssteken. Svartvinbärsgelé. Och så inlagda gurkor. Plommonmarmelad på rostad smörgås.

Av Agata Garpenlind Cronquist
Foto: Shutterstock


(27)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…