Annons
Annons


10 saker du inte ser i mello-programmen på tv!

I tv-rutan flyter allt på felfritt och perfekt. 
Men bakom kamerorna är mellolivet ofta långt 
från glitter och glamour. Häng med Allas Johanna Svan i det galna, stressiga och alldeles, alldeles underbara jobbet som melloreporter!


Av Johanna Svan
Foto: Mattz Birath och Johanna Svan

Teknikstrulet
Det finns en anledning till att det körs 
två genrep inför publik. För det händer alltid något. Tv-skärmar som inte fungerar när resultatet ska läsas upp, öronsnäckor som inte fungerar, det tar för lång tid att blåsa bort konfetti på scenen inför nästa nummer, skämt som inte går hem hos publiken och så vidare. Men konstigt nog sitter allting oftast till 100 procent i direktsändningen (även om vi kan diskutera det där med skämten ibland). Och den ständige studiomannen Henrik (till höger på bilden) är aldrig mer än ett par meter bakom artister och programledare för att se till att allting fungerar, varje sekund under sändningen. Samtidigt sitter Christer Björkman i en teknikbuss utanför och ser till så att allt blir exakt så som de tänkt sig.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

© Copyright Mattz Birath

Tröttheten
Att vara med på en melloturné innebär varken tidiga spa-kvällar på hotellrum eller långa sovmorgnar. Ofta får jag stiga upp mellan 05.00 och 06.00 för att åka iväg till aktuell stad och sedan går det i ett. Värst, ur ett sömnperspektiv, är kvällarna med efterfesterna. Artisterna brukar inte komma till själva festen förrän vid 00.30-tiden och sedan håller det på till 04–05 ungefär …

trott-johanna

Den osunda kosten
På bilden ser ni det 
vi journalister bjuds på i pressrummet. Varje dag. Varje vecka. I sex veckor. Det finns även kakor, chips, läsk, saft, kaffe och ett fruktfat. Men man måste ju inte äta korven. 
Skulle jag hinna och ha lust till det brukar det alltid finnas några snabbmatsställen i närheten …

© Copyright Mattz Birath

Kaoset i greenroom
På fredagar och lördagar får vi journalister möjlighet att intervjua artisterna efter deras framträdanden. Men vi är många journalister och fotografer. Och det finns bara sju artister. Upplagt för kaos alltså när alla försöker ta sig fram till artisterna samtidigt. Men vi brukar ha kul i kön!

© Copyright Mattz Birath

Konstiga uppdrag
Allt kan hända under Melodifestivalen. Bland annat har jag hjälpt Yohios pappa att fixa hårspray till Yohio en gång. I år fick jag uppdraget att frakta en pappersdocka föreställandes Måns Zelmerlöw, i naturlig storlek, mellan Göteborg och Malmö. På ett tåg. Jag har aldrig varit med om att så många kommit fram till mig och frågat om de får ta en bild förr. Fast de ville ju inte ha mig på bild så klart …

mans-docka2

Artisternas fåfänga
Vissa är mer fåfänga, vissa är mindre fåfänga. Men det ligger mycket jobb bakom att alla ser så himla strålande ut hela tiden. På bilden ser ni hur Krista Sigfrieds hela tiden har en hårstylist i närheten, för att håret ska ligga perfekt.

2016-11-29-14-25-40

Artisternas tålamod
När artisterna inte repeterar, äter eller sover blir de intervjuade, fotograferade, intervjuade, fotograferade … Men de, och programledarna, svarar snällt på samma fråga om och om igen och ställer upp på bilder på alla möjliga sätt och med alla möjliga människor (de flesta i alla fall …). Det är klart att det är deras jobb men jag är ändå imponerad av att de inte tröttnar totalt.

© Copyright Mattz Birath

Kameravinklarna
Man kan inte tro det när man sitter framför tv:n, men varenda millisekund av varje nummer är planerad in i minsta detalj. Var alla ska stå, gå och dansa. Var alla kameramän ska springa omkring för att få exakt rätt vinkel utan att hamna i bild själv. Numren börjar diskuteras och repeteras redan i december. Och när alla väl är på plats i arenan så repeteras det, diskuteras, ändras, repeteras igen (totalt åtta gånger på scenen innan det är lördagskväll) och ändras igen. Och efter varje repetition så tittar alla inblandade igenom framträdandet på en monitor. Och ändrar igen …
Allt detta för tre minuter på scenen.

© Copyright Mattz Birath

Glädjen!
Allt med Melodifestivalen andas glädje och alla tycker bara det är hur kul som helst, trots hårt jobb för alla och många sena nätter. Det är mat och dryck, dans (även på borden), sång (artisterna uppträder med sina låtar), en 
dj (som förhoppningsvis spelar gamla härliga schlagers) och glada miner överallt hela natten lång!

© Copyright Mattz Birath

Bubblare: Oscar Zia
Jag har varit med på mellocirkusen i fem år och sedan Oscar Zia fick sitt genombrott 2013 så har han haft en förmåga att dyka upp på efterfesterna överallt varje år. 
Han gillar nog verkligen mellon! Eller att festa …

© Copyright Mattz Birath

Ätit mycket chips under mellon?

Starta ett sundare, mer balanserat och hälsosamtliv med vår L7-kurs!

Läs mer om kursen här!

l7-dieten

LÄS OCKSÅ


(12)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…