Annons
Annons


10 saker som Star Trek kom på innan de fanns på riktigt

Saker som vi trodde var helt orealistiska då finns i verkligheten nu. Dessa 10 saker visade Star Trek upp långt innan de uppfanns på riktigt!


star-trek

I år fyller Star Trek The Original Series 50 år. Och serien var en föregångare på många områden, inte minst på det tekniska. Manusförfattarna till Star Trek hittade på fullkomligt utopiska och gravt innovativa saker som seriens karaktärer glatt använde sig av i avsnitt efter avsnitt. Då var dessa saker enbart fantasiprodukter, idag är många av dessa saker vardagliga föremål som vi inte skulle klara oss utan.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

1. PC
I Star Trek The Original Series syntes personliga datorer i kontrollrummet på Enterprise. Fem år efter att The Original Series slutat sändas introducerade Ed Roberts sin Altair 8800, namngiven efter en galax i Star Trek. Altair 8800 anses allmänt som världens första personliga dator.

2. PADDAN
Redan i The Original Series i slutet av 60 – talet användes små elektroniska plattor där Captain Kirk godkände olika projekt med sin signatur. Det skulle dröja ända till 1989 innan den första officiella paddan (GRIDPad) existerade.

3. BÄRBARA MINNEN
I The Original Series sparade man information på bärbara minnen i form av fyrkantiga diskar. Sedan dess har bärbara minnen utvecklats från sladdriga floppy discs till dagens små USB-minnen.

4. BIOMETRI
Detta är vetenskapen om att kunna identifiera en person genom olika personliga karaktärsdrag. Star Trek använde sig bland annat av röstidentifiering, en identifieringstyp som inte är helt ovanlig
idag.

5. TRÅDLÖSA HÖRLURAR/ÖRONSNÄCKOR
Flera av Star Treks karaktärer använde sig av trådlösa hörlurar/öronsnäckor för att ta emot information. Det var först år 2000 som den första trådlösa Bluetooth-öronsnäckan introducerades för allmänheten.

6. SÖKSYSTEM
I Star Trek hade man ett söksystem som gjorde att man snabbt kunde hitta var rymdskeppspersonalen befann sig. Det var inte förrän nästan 30 år senare, 1995, som det som i den verkliga
världen kom att kallas GPS började bli tillgängligt för allmänheten.

7. SKJUTDÖRRAR
Star Trek använde sig konstant av skjutdörrar. Idag ser man det i hissar och på en del andra ställen (dock sällan hemma
hos folk).

8. HANDDATOR
En liten handdator användes flitigt i Star Trek. Den hade inget tangentbord utan man matade in information med att
trycka på skärmen. Idag är det en självklarhet i varenda mobiltelefon.

9. STORBILDSSKÄRM
I kontrollrummet på Enterprise fanns en storbildsskärm som hjälpte Captain Kirk & Co att hålla koll på omgivningen och rymden runt omkring dem. Storbildsskärmar finns
idag inte bara i påhittade rymdskepp utan i så gott som varje hem.

10. KOMMUNIKATOR
Redan i den allra första Star Trek-serien, The Original Series åren 1966-1969, använde man sig av en liten handstor
elektronisk sak som man kunde kommunicera med. Genom de olika Star Trek-serierna har denna kommunikator sedan utvecklats. I Star Trek kallades den Communicator. Vi kallar den mobiltelefon.

Källa: Fox Home Entertainment

LÄS OCKSÅ


(38)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…