Annons
Annons


10 trendiga krukväxter

Gröna växter dyker nu upp överallt: i inredningsmagasin, bloggar och i trendspaningar. Det finns många vackra gröningar att välja bland. Vi tipsar om 10 riktiga snyggingar.


Vackra gröna växter.

Fjädersparris och och dvärgkowhai.

Parasollpilea.

Parasollpilea.

 

Fjädersparris, Asparagus plumo

Skir och vackert grön växt, som passar det trendiga hemmet. Fjädersparrisen trivs bäst i hög luftfuktighet, i ljust till halvskuggigt läge. Håll jorden lätt fuktig, men inte blöt.

Annons

Dvärgkowhai, Sophora prostata

Fönsterfikus.

Fönsterfikus.

Dvärgkowhai trivs i sol till halvskugga och gärna utomhus sommartid. Spännande växt som passar bra som solitär. Skuggas lätt i stark södersol. Håll jorden lätt fuktig. Ju svalare plats desto mindre vatten. Beskärs och planteras om på våren vid behov.

Parasollpilea, Pilea peperomioides

Kallas även Elefantöra. Lättskött och annorlunda växt som snabbt blivit populär.

Trivs bäst i halvskuggigt till soligt läge, helst inte i söderfönster. Växer upprätt och kan toppas vid behov. Vattna i kanten av krukan, inte i växten. Låt det inte stå kvar vatten i ytterkrukan. Förökas med rotskott.

Svärmorstunga.

Svärmorstunga.

Fönsterfikus, Ficus elastica

Lättskött växt. Trivs bäst i ljust, men ej soligt läge. Låt jorden torka till mellan rejäla vattningar. Tål torr luft. Håll bladen rena, duscha eller torka av dem.

Toppa plantan om du vill att den ska grena sig.

Svärmors tunga, sansiveria trifasciata

Lättskött och tålig växt med små krav. Den anpassar sig fort, och trivs i alla dina fönster utom i söder på sommaren. Du vattnar, när jorden torkat till och riktar strålen i krukans kant. Näring hela växtperioden, vintertid en gång i månaden.

Hemtrevnad, Soleirolia soleirolii

Lättskött och lättplacerad klassiker, som trivs bäst i halvskuggigt eller ljust läge. Håll jorden lätt fuktig, men inte blöt. Låg och krypande växt, som blir mycket tät.

Hemtrevnad.

Hemtrevnad.

Myrsine, Myrsine africana

Liknar myrten, men är tåligare, och har därför blivit populär. Trivs i ljust läge, men skuggas från direkt sol. Säljs ofta uppstammad till ett litet träd. Växer långsamt och kan formklippas eller odlas som bonsai. Kan stå ute under sommaren och tas in innan första frosten. Relativt tålig växt som tål att torka ut lätt. Håll jorden lätt fuktig.

Porslinsblomma, Hoya carnosa

Växten får långa rankor och passar därför fint på båge. Lättskött och tålig växt, som trivs bäst i ljust läge, men ej direkt sol. Låt jorden torka upp mellan vattningarna. Får små, doftande blommor.

Myrsine Africana.

Myrsine.

Doftkalankoe, Kalanchoe tyrsiflora

Vacker suckulent med stora, rödtonade blad i en rosett. Tålig växt som trivs bra även i ett soligt fönster eller uterum. Ju ljusare plats desto klarare röd färg på bladen. Undvik stänk av kallt vatten. Låt den torka upp mellan vattningarna. Mycket lättskött.

Porslinsblomma.

Porslinsblomma.

Lyktranka, Ceropegia linearis ssp.woodii

Lyktrankan trivs i soligt läge och tål full sol. Mycket lättskött växt som passar i hög kruka, i ampel eller på spaljé. Rankorna är sega och lätta att böja, var dock försiktig med bladen som lätt lossnar. Blommar rikligt under stora delar av året, men blommorna är ganska oansenliga. Låt jorden torka upp lätt mellan vattningarna.

Doftkalankoe.

Doftkalankoe.

Lyktranka.

Lyktranka.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…