Annons
Annons


Hur får vi granen att må bättre?


gran

Hej Karin!
En gran på vår tomt har en massa torra grenar. Vad skall vi göra för att den skall må bättre? Gödsla djupt ned i jorden och vattna? Och kanske även beskära trädbusken som står intill som konkurrerar om ljuset? Jag tänkte skära bort de torra grenarna som helt saknar gröna barr i granen. Det är väl rätt? Det kan ha varit vildvin som klättrat uppåt i granen som antagligen gjort att många grenar vissnat.
Tack för hjälpen!
Mvh Sven Sjödin, Uppsala

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Hej Sven!
Barrväxterna lider helt klart av kvävebrist och/eller torka, de får då lite gulaktiga barr. Lägg gräsklipp runt träden (även tallen till höger lider av kvävebrist) som rutin från maj till juli. Det ger en perfekt kvävegiva samtidigt som mullhalten ökar och därmed får träden lättare att suga regnvatten som stannar längre i marken. Medan granens rötter går ytligt, har tallar en djuplodande pålrot. Därför lider granen mer vid långvarig torka och välter också lättare vid stormar.

Det vore synd att beskära thujan till vänster, den blir sig inte riktigt lik efter det. Jag skulle hellre råda att ta ner den som står närmast helt och hållet så att den längst till vänster kan utvecklas fint. Det ger också granen mer utrymme. Såga gärna bort allt torrt och risigt. Eftersom veden är död kommer inte trädet att blöda av den behandlingen.

Hälsar Karin Elmberg, trädgårdsredaktör på Allas

Vill du ställa en fråga till vår trädgårdsredaktör? Klicka här.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…