Annons
Annons


11 sätt att resa med närvaro

“Se fem städer på fyra dagar” flimrar förbi i sociala medier. Stressad över allt som ska hinnas med? Alla platser som ska prickas av? Att resa är fantastiskt. Men kanske är det dags att sakta ner farten och låta resan ta tid. Sjunka in.


hundspann

Hundspann genom naturreservatet Hökensås djupa skogar. Foto: Felix Odell

 

1. Det långsamma resandets tid
En utställning på Vänersborgs museum samlar fotografier från den epok då resandet ännu fick ta tid. Enformigheten på långa järnvägssträckor genom Europa följdes av ångbåtsfärd i rasande storm över Medelhavet och milslånga färder i postvagn genom ett osäkert Sahara. En utgångspunkt för att fundera och filosofera kring resandet.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

2. Ljudet av hästens hovar
Naturens dofter strömmar emot dig, solen värmer och du färdas i en jämn lunk i en bekväm vagn bakom en nordsvensk. Kusken berättar om platser ni passerar. Var ni stannar för fika avgör ni, kanske vid Sydsveriges högsta vattenfall? Skärsjöhäst tar dig på en tidsresa på småländska småvägar för en god natts sömn på kulturreservatet Åsens by, en miljö som har stannat i tiden.

3. En tågresa av ostyckad tid
I Bodil Jönssons bok tio tankar om tid introduceras begreppet styckad och ostyckad tid. Den styckade tiden är schemalagd tid. Den ostyckade tiden är större sjok av tid där du inte har något planerat och inga tider att passa. Som en lång, långsam tågresa. Inlandsbanan tar dig från Mora i söder till Gällivare i norr. Här kan du slå dig ner och följa natur- och kulturväxlingarna timme för timme tills du når Lapplands storslagna vildmark.

4. Långsam mat med saltstänk
Långsam mat, Slow Food, handlar om att ta sig tid att sätta sig ner i lugn och ro, äta och njuta av mat som är äkta, tillagad av råvaror som har ett stolt ursprung i traditioner och hantverksskicklighet. På Kosters Trädgårdar, knappt 40 minuters färjetur från Strömstad, kan du både äta och vara del i att laga god, ren och rättvis mat. Lär dig att mjölksyra vitkål, morötter och rödlök. Baka med surdeg och koka egen marmelad. Eller varför inte gräva ner dig i myllan och ägna en dag åt mikroorganismer, maskar och mull i de vackra trädgårdarna.

5. Lugna stunder med adrenalinkickar
Du och skärgården. Du kastar, om och om igen. Kanske den här gången? Eller den här? Njuter av naturupplevelsen. Plötsligt hugger det, och du vevar in en blänkande havsöring. Få saker kan locka fram en närvaro så som fiske. Kombinationen av mental avslappning och kroppslig träning har till och med gjort att fiske används i rehabiliterande syfte. I Stockholms skärgård kan du åka ut med egen fiskeguide hos Catch & Relax, som värnar om ett hållbart fiske.

6. Musselsafari i Lysekil
Att tillaga och provsmaka ostron och musslor på en granitklippa i Bohuslän är en minnesvärd upplevelse. Och inte desto mindre speciell när du själv fiskat dem. Tre gånger i veckan, året runt, tar yrkesfiskarna från Lysekils ostron och musslor med sig gäster som får puttra ut i sakta mak på havet med båten Signe, titta på ostron och musselodlingarna, och ta med sig fångsten för avnjutning. Lika vackert en frostig novemberdag som en morgon i mars.

7. Vildmarksspa i smålandsskogen
I många kulturer världen över har man utvecklat olika reningsritualer som anses rena både kropp och själ. Därtill hör bastubadandet, som dessutom är bra för blodcirkulationen, stela leder, hud och hjärta. I de småländska skogarna hittar du Ramoa Adventure Village där den vedeldade bastun går varm, sommar som vinter. Sjunk ner i den ångande badtunnan i vildmarksspat och blicka ut mot Klockesjön. Svårare än så behöver det inte vara.

8. A poem of Swedish Nature
Hos Urnatur i Östergötland är det naturen som är den röda tråden rakt igenom. I skogseremitaget bor du utan varken el eller internet. En plats för vila och eftertanke, men även en plats där både gamla och nya vänner kan mötas.

9. Pilgrimsvandring – en inre och yttre resa
På medeltiden var västsvenska Lödöse en av Sveriges största städer och en knutpunkt för många pilgrimer. Utställningen levandegör pilgrimernas liv och ställer också frågor till samtidens rastlösa människor. Kanske är vårt behov av inre kontemplation och fysisk rörelse större än någonsin? De gamla pilgrimslederna genom Lödöse är nu färdigmärkta och klara för vandring.

10. Följ Sveriges största byggnadsverk
Kanalbåt, kanot, cykel eller vandring. Sätten att ta sig fram längs Göta kanal är många – gemensamt är att det görs bäst i sakta mak. Längs den 190 km långa kanalen kan du både njuta av naturen och upplevelserna på vägen. På västgötska Sjötorps Upplevelsecenter kan du bo och boka cykel- och båtpaket. Så småningom når du mysiga Hajstorp Slusscafé och Vandrarhem där du kan äta gott och bo över. Även Prästgården Töreboda erbjuder cykelpaket och boende lite längre neråt kanalen. Innan du når Vätterns strand kan du besöka Forsviks bruk, för att få en inblick i kvinnornas roll i svensk industrihistoria och Karlsborgs fästning för dig som är sugen på ett historiskt äventyr. På andra sidan Vättern i Östergötland hittar du STF Vandrarhem Borensberg där du kan bo i sekelskiftesmiljö, hyra cyklar och fiska kräftor.

11. Res med en fyrfota vän
Att hunden sägs vara människans bästa vän har många anledningar. Inte minst att mötet med våra pälsbeklädda kompisar minskar stress och gör oss på bättre humör. Björka, Salix, Leiko och Malva är några av de ivriga, glada och kärvänliga draghundar som möter dig hos småländska Nystedt Husky Tur & Natur. Följ med på en fartfylld tur genom naturreservatet Hökensås djupa skogar och känn hur ditt adrenalin ökar när du förstår vilken råstyrka hundarna besitter. Eller känn på lugnet och låt en hund ta med dig och din packning på en tur genom blåbärsris och barrskog.

Tipsen kommer från Swedish Welcome. Samtliga tips är kvalitets- och hållbarhetscertifierade av deras hemliga professionella gäster och rådgivare.


(5)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…