Annons
Annons


11 tester som avslöjar dolda sjukdomar!

Här listar vi alla tester du själv kan göra hemma!


sjalvtest-sjukdomar

Olika typer av test
Självtest innebär att du tar prov och genomför testet och får svar hemma direkt inom 5–20 min. Mest kända typen är graviditetstester och de flesta självtester bygger på samma teknik, du droppar provet (oftast blod, urin) i ett fönster eller doppar stickan i provet och får färgomslag på stickan.

Annons

Självprovtagning innebär att själva testet utförs av ett labb.

Tester som kan hitta sjukdomar:

Bakterier/svamp i underlivet
Blodsocker
Dolt blod i avföring
Klamydia
Magsårsbakterier (helicobacter)
Mykoplasma
Nagelsvamp
Prostata-PSA
Urinvägsinfektion
Vinterkräksjuka
Ökad risk för blodpropp vid intag av östrogen

Övriga tester som finns att köpa:

Anlag för övervikt
Graviditetstest
Klimakteriet
Glutenintolerans
Laktosintolerans
Muskelegenskaper
Ägglossningstest

Just nu genomförs även en svensk studie med självtest för HPV (humant papillomavirus som kan orsaka livmoderhalscancer).

Testerna finns att köpa på apotek eller webbshoppar, hälsokost- och livsmedelsbutiker.

Här är reglerna

Självtester är inte avsedda som alternativ till att uppsöka sjukvården, men de kan vara ett bra komplement, säger Helena Dzojic, enhetschef på Medicinteknik på Läkemedelsverket. Vi får inte in särskilt många klagomål, och vi har inga pågående utredningar. Men om man är missnöjd är det bra att tala om det för sin läkare, som då kan rapportera till oss på Läkemedelsverket.

Helena Dzojic tycker det är ett bättre alternativ att köpa tester på apoteken än att beställa på internet, för på apoteken finns personal att ställa frågor till.

*Testerna som finns i Sverige och är avsedda att ställa diagnos på en sjukdom är klassade som medicintekniska produkter och regleras av svensk lagstiftning som grundas på gällande EU-direktiv. De ska vara CE-märkta, ett slags kvalitetsmärkning för att få säljas och att produkten uppfyller vissa krav när det gäller tillförlitlighet och säkerhet

*Användaren ska kunna hantera testet utan att ha några särskilda förkunskaper och enkelt kunna tolka provsvaret själv. Det ska också framgå i informationen vad man som användare ska göra med provsvaret, till exempel att kontakta sjukvården för att få ett eventuellt positivt provsvar bekräftat, eller för fortsatt utredning i de fall man fått ett negativt provsvar men fortfarande har symtom.

*Man ska kunna kontakta säljaren för att reklamera ett självtest som inte fungerat så som tillverkaren angivit. Tillverkarens namn ska vara angivet på produkten eller produktens förpackning.

Av Susanna Hauffmann
Foto: Shutterstock


(34)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…