Annons
Annons


Ny programserie med Anders Lundin

Alla små orter bär på ett okänt förflutet - saker som kan få hela Sverige att tappa hakan. Spöken, våldsamma slag, förbjudna kärleksöden och ond bråd död är några av ingredienserna i de historier som upptäcks i SVT:s nya programserie ”Det hände här.”


Anders Lundin

Programledaren Anders Lundin beger sig till små orter som bär på stor historia. Foto: SVT.

Anders Lundin beger sig till olika mindre orter runtom i Sverige för att gräva ordentligt i deras historia. Med sig på resan har han tre historiker som har tre dagar på sig att finna en helt ny historisk berättelse om orten.

Annons

Dramatiken finns överallt
– Jag har alltid varit historieintresserad och vart jag än kommer har jag fantiserat om vilka märkliga händelser som kan ha utspelat sig just där. Jag är övertygad om att dramatiska livsöden och omstörtande händelser går att hitta överallt. Det vill vi visa med det här programmet, säger Anders Lundin som förutom sin karriär som programledare tidigare arbetat som historielärare.

Gilla Allas.se på Facebook

Namnger en plats
Med hjälp från lokalbefolkningen ska historikerna hitta en berättelse var. På den sista dagen samlas de för att höra om upptäckterna och rösta på den berättelse som de tycker är bäst. Den vinnande historien ger namn till ett lokalt landmärke. I Habo är det en rondell som ska namnges, i Boxholm en bro, i Njurunda är det ett promenadstråk och i Mellerud ska ortens vattentorn döpas.

En mördares grav
I Habo i Västergötland, mitt ute i skogen hittar de en mördares grav. Han avrättades i trakten för 150 år sedan och varje dag sedan dess har det legat färska blommor vid hans grav. Varför? I Boxholm växer historien fram om en av landets stora upprorsledare som skrämde livet ur självaste Gustav Vasa och i ett slumrande villakvarter i Mellerud upptäcker de en spioncentral från andra världskriget.

Det hände här: Tisdag 26 februari, kl 20.00. SVT1


(0)
(0)Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…