Annons
Annons


12 huskurer som håller dig frisk!

Det behövs inte alltid mediciner för att bota förkylningar, magsjuka eller migrän. Räddningen kan finnas i ditt skafferi. Vi har samlat 12 hederliga huskurer från naturens eget apotek – enkla, billiga och effektiva!


Naturläkemedel på ett bord.

Skafferiet bjuder på en skatt av skonsamma naturläkemedel.

1. Salt mot halsont
En sårig hals är ofta en inflammatorisk respons på infekterade vävnader, där salt drar ut överskottsvätska och minskar svullnad och sveda. Blanda 1 tsk salt i ett glas varmt vatten. Gurgla ett par gånger om dagen.

Annons

2. Vitlök mot förkylning
VitlokVitlökens doftämne allicin har en bakteriedödande effekt som motverkar förkylning. Pressa 3 vitlöksklyftor i 3-4 dl hett vatten. Låt dra i 10 min under lock. Sila vätskan och drick i omgångar. Förvara i kylskåp.

Gilla Allas.se på Facebook

3. Citron mot magsjuka
Har du fått diarré utan feber? Pressa 1 citron och drick upp saften. Dina magproblem bör försvinna inom en timme. Hjälper inte citronen, och du varit sjuk i mer än två dagar, bör du uppsöka läkare.

4. Kamomill mot huvudvärk
Kamomill
Kamomill har kramplösande och avslappnande egenskaper som dämpar huvudvärk och migrän. Koka en handfull torkade kamomillblommor med 1 liter vatten, sila och drick som te.

5. Havregryn mot eksem
Du kan lätt förebygga och reducera rödheten hos eksem med hjälp av havrens antiinflammatoriska kraft. Blötlägg finmalda havregryn och lägg på det infekterade området. Låt verka i 15 min.

6. Banan mot rynkig hy
Banan
Traditionellt brukar gurka användas som skönhetskur, men trött och sliten hy blir även fräsch om du skalar och skivar några bananer och lägger tätt över ansiktet. Vila i ca 15 minuter, ta bort skivorna och skölj ansiktet.

Läs också: Detta händer i kroppen när du äter bananer!

7. Honung mot torra läppar
Torra läppar och munsår får snabbt lindring och blir mjuka med hjälp av lite honung. Stryk ett tunt lager över munnen och självsprickorna läker effektivt.

8. Äggvita mot brännsår
Agg
Har du bränt dig på en spisplatta eller hett vatten? Vispa upp äggvita och lägga en klick på det skadade området eller, om du bränt ett finger, doppa det i äggvitan.

9. Rödlök mot tandvärk
Skär en ring rödlök och placera mellan tandköttet och kinden om du lider av tandvärk. Vitlök eller gul lök kan också fungera. Avvakta för att se om värken försvinner. I annat fall – kontakta tandläkare.

10. Socker mot hicka
Socker
Visste du att socker kan bota hicka? Sockret bryter de nervösa impulserna som talar om för musklerna i membranet att de ryckvis ska dra ihop sig. Prova att svälja 1 tsk vitt strösocker, utan vätska. Alternativt kan du suga på en sockerbit som först dränkts i 5-7 droppar ättika.

11. Cayennepeppar mot kalla fötter
Fryser fossingarna? Blanda 1 tsk cayennepeppar med 1 msk olja. Smörj in fötterna innan du tar på dig sockor. Njut av dina varma, goa fötter.

12. Äppelcidervinäger mot huvudlöss
Vinager
I stället för dyra produkter, fulla av kemikalier, kan du besegra lössen med olja och vinäger. Vinägern luckrar upp äggen så att de lossnar från hårstråna och oljan kväver lössen. Dränk håret i äppelcidervinäger, tillsätt rikligt med olja och låt verka över natten. Därefter kan du enkelt kamma bort lössen och tvätta håret.

Läs också: 10 fantastiska sätt att använda vinäger på!

Av Margaretha Malmgren
Foto: Shutterstock


(406)
(2)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…