Annons
Annons


12 saker att tänka på innan du köper hund eller katt via internet

Ska du köpa en hundvalp eller kattunge via internet? Då ska du läsa de här tipsen först – det finns nämligen en hel del att tänka på om du vill undvika oseriösa köpare.


Flera tusen hundvalpar smugglas årligen in i Sverige illegalt. Här säljs de vidare till intet ont anande köpare och smugglarna tjänar ofta stora pengar på verksamheten. Men för den nya hundägaren kan en smuggelhund ställa till med stora och ofta kostsamma problem.

Annons
Att köpa en katt eller hund via internet kan vara riskabelt, och det gäller att veta vad man ska titta efter när det gäller säljaren. Foto: IBL Bildbyrå

Att köpa en katt eller hund via internet kan vara riskabelt, och det gäller att veta vad man ska titta efter när det gäller säljaren. Foto: IBL Bildbyrå

Hundarna saknar normalt både vaccination och avmaskning vilket gör att risken för att de bär på rabies eller bandmask är stor, enligt Jordbruksverket. Veterinärkostnaderna kan bli höga och hundarna riskerar dessutom att föra smittan vidare. För människor kan båda sjukdomarna leda till döden om de inte upptäcks i tid.

Läs också: Läsarnas frågor om hundar – se alla svar och råd här!

Köp- och säljjätten ökar säkerheten

På Blocket, en av Sveriges största köp- och säljsajt för privatpersoner, är man väl medveten om att det förekommer annonser för smuggelhundar och -katter på sidan.

– Vi har en nollvision gentemot illegal handel av djur och arbetar därför aktivt med att nå ut med kunskap om trygg djurhandel bland våra användare. Blocket samarbetar också med Djurskyddet Sverige, Tullverket och Polisen. Även om det är ovanligt på Blocket så är varje fall av smugglade djur ett fall för mycket, säger Thomas Bäcker, kundsäkerhetschef på Blocket, i ett pressmeddelande.

Katter och hundar som säljs på Blocket har numera ett lägstapris på 500 kronor. Åtgärden är ett led i att försöket att sålla bort oseriösa säljare och förhindra att människor impulsköper djur via internet. Foto: Blocket

Katter och hundar som säljs på Blocket har numera ett lägstapris på 500 kronor. Åtgärden är ett led i att försöket att sålla bort oseriösa säljare och förhindra att människor impulsköper djur via internet. Foto: Blocket

För att få bukt med problemet en gång för alla har Blocket nu infört ett krav på att alla säljare måste identifiera sig med mobilt bank-id när de försöker lägga upp en annons.

– Med tanke på hur stort trycket är inom kategorierna hund och katt just nu så vill vi på Blocket även satsa preventivt för att sätta stopp för oseriös handel med djur. Vi tror att alla djurvänner välkomnar initiativet, säger Thomas Bäcker.

Läs också: Få svar på massor av kattfrågor här!

Tänk på det här innan du köper

Funderar du på att köpa hund eller katt via internet? Här är Blockets och Jordbruksverkets bästa tips som du ska tänka på innan du slår till:

 • Be alltid om att få besöka djuret och säljaren i hemmiljö. Om det är en kattunge eller hundvalp du ska köpa, be också om att få träffa mamman. Om säljaren inte tillåter detta, avstå från affären och anmäl annonsen till Blocket.
 • Gå aldrig med på att träffa säljaren på till exempel en parkeringsplats för att titta på djuret. Har du väl åkt dit kan det vara svårt att motstå det söta djuret sen, även om du anar att det har smugglats in i landet.
 • Hundvalpar ska vara minst åtta veckor gamla innan de lämnar mamman. Kattungar ska vara minst tolv veckor gamla.
 • Hundar och katter ska ha ett lägsta utannonserat pris på 500 kronor på Blocket.
 • Kontrollera stamtavla om hunden eller katten sägs vara renrasig. Den ska alltid följa med köpet och innebär att uppfödaren har förbundit sig att följa vissa regler och krav.
 • Se till att det följer med ett veterinärintyg, som inte ska vara äldre än en vecka, på att djuret är friskt vid köpet. Det är också rekommenderat att hunden eller katten är vaccinerad, då medföljer även ett vaccinationskort.
 • Köp aldrig ett djur som inte verkar friskt, till exempel har diarré.
 • Kräv en köpehandling där säljarens namn, adress och telefonnummer finns med. Acceptera inte bara ett mobilnummer. Många av de mellanhänder som säljer vidare framför allt hundvalpar uppger ofta ett telefonnummer som går till ett kontantkort. Efter köpet går det inte längre att få kontakt med numret.
 • En hund med kuperade öron eller svans är inte född i Sverige, eftersom det är förbjudet här.
 • Sägs hundvalpen vara född i Sverige, ska mamman vara registrerad i det centrala hundregistret. Be om ett intyg över detta.
 • Hundar äldre än fyra månader ska vara chipmärkta. Begär att få ett besiktningsintyg där chipnumret framgår.
 • Om säljaren inte går med på dina krav, avråder Jordbruksverket från att fullfölja köpet – oavsett hur söt och vädjande kattungen eller hundvalpen än är.

Källor: Blocket och Jordbruksverket

Text: Minna Wallén-Widung

LÄS OCKSÅ


(53)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…