Annons
Annons


12 skäl att börja använda denna mirakelolja redan idag!

Mirakelolja har den faktiskt kallats. För den smakar inte bara gott i salladen. Pumpafröolja är en boost både för din psykiska och fysiska hälsa och din look!


12 väldigt goda skäl till varför du ska du använda pumpafröolja dagligen

 1. Anti-inflammatorisk. Oljan innehåller hälsosamma omättade fettsyror som har en anti-inflammatorisk inverkan både på och i kroppen. Oljan kan både ätas och appliceras på småsår och blåmärken.
 2. Hjärtat. Pumpafröolja är ett omättat fett, alltså ett gott fett. Omättade fetter främjar god hjärthälsa.
 3. Kolesterolnivåerna. Kvinnor som åt pumpafröolja fick högre nivåer av det goda HDL-kolesterolet, visade en studie.
 4. Håret. Oljan innehåller vitamin A, K och E, mineraler och nyttiga fettsyror som stärker håret. Proteinet i oljan hjälper till att återfukta hårsäckarna vilket bidrar till ett välmående hår. Den tycks ha positiva effekter på hårväxt, särskilt för män. Manligt håravfall beror på ökad produktion av hormonet DHT. Zinket i oljan minskar produktionen av DHT. En studie visade att män som åt 400 mg pumpafröolja varje dag i 25 veckor hade 40 procent mer hårväxt än kontrollgruppen.
 5. Psykisk hälsa. Pumpafröolja har av tradition ansetts vara en humörhöjare som också kan hjälpa till att mota depression. Det aktiva ämnet heter tryptofan, en essentiell aminosyra som har betydelse för vår sinnesstämning. I en studie som redovisas i British Journal of Psychiatry gavs pumpakärnor till barn med depression med positiva resultat.
 6. Vissa menar att oljan rengör porerna och därmed kan minska akne om den används regelbundet. Ta några droppar och massera in i ansiktet. Låt verka i fem minuter. Tvätta av med mild ansiktsrengöring, tipsar en användare.
 7. Urinvägarna. Intag av pumpafröolja kan minska problem med överaktiv blåsa visar en studie som publicerats i Journal of Traditional and Complementary Medicine.
 8. Oljan innehåller en hög andel karotenoider och fettlösliga vitaminer som båda främjar en frisk prostata. Dessutom innehåller oljan zink som har en vattendrivande effekt och hjälper på så sätt till med urintömning, som kan vara ett problem vid förstorad prostata. En koreansk studie visade att bäst effekt fick man om pumpafröoljan kombinerades med palmettoolja.
 9. Klimakteriebesvär som värmevallningar, ledvärk, högt blodtryck huvudvärk, lindrades av pumpafröolja, visade en pilotstudie.
 10. Studier har visat att pumpafröolja kan hjälpa till att reglera insulinproduktionen positivt.
 11. Bröstcancer. Näringsämnena i oljan kan minska risken för bröstcancer hos kvinnor som passerat klimakteriet visar studier.
 12. Sömbesvär. Aminosyran tryptofan i oljan omvandlas i kroppen till serotonin, som ger bättre sömn.

Pumpafröolja bör inte upphettas eftersom värme förstör många av dess viktigaste näringsämnen.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Av Agata Garpenlind Cronqvist
Källor: Healthline, theindianspot.com, draxe.com, ekoolja.se
Foto: Shutterstock

Läs också: 9 fantastiska fördelar med att äta ingefära!

Ingefära och citron.

Ingefära – bästa kryddan för din hälsa!

 

LÄS OCKSÅ


(75)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…