Annons
Annons


12 tips för friska och välskötta tänder

Det kan både vara dyrt och smärtsamt att gå till tandläkaren med dåligt skötta tänder. Här är några tips att tänka på för att hålla tänderna friska!


1. Använd tandkräm utan blekningsmedel.

2. Använd alltid tandkräm med flour.

3. Spotta när du borstat klart, men låt bli att skölja munnen. Låt fluoren blir kvar som skydd.

4. Köp en mjuk tandborste och ersätt den efter 2-3 månader.

Annons

5. Borsta systematiskt. Sätt tandborsten på ett ställe och gnugga ett litet område på alla sidor runt tanden. Flytta tandborsten en centimeter och fortsätt.

6. Var särskilt uppmärksam på området där tänder och tandkött möts. Det är här beläggningen, placket, stelnar till tandsten och kan orsaka tandlossning.

7. Vänta med att borsta tänderna 1–1 ½ timme efter att du druckit juice eller läsk. Syran gör emaljen mjuk och kan skadas om du borstar tänderna.

8. Tandstickor, tandtråd eller mellanrumsborstar bör du använda varje dag.

9. Har du inte använt tandtråd på länge kan det hända att du blöder lite i munnen. Det är ett tecken på att rengöringen behövs, för då har du tandköttsinflammation. Två veckors noggrann rengöring brukar räcka för att få bort bakterierna och stoppa blödningarna. Om inte – kontakta tandläkare eller tandhygienist.

10. Är du orolig för att du har dålig andedräkt ska du alltid borsta tungan också. Den kan få vit- eller brunaktig bakteriebeläggning.

11. Har du ilningar i tänderna kan prova att lägga lite tandkräm på den blottade tandhalsen innan du går till sängs. Flouret i krämen skyddar tänderna.

12. Gå regelbundet till tandläkaren.

Läs också:

Livsmedel som är bra för tänderna

Käkgympa för tandgnisslare

Källor: Aarhus Tandlægeskole och Folktandvården

LÄS OCKSÅ


(67)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…