Annons


160 miljoner kronor till forskning om solel

Användningen av solel ökar snabbt, både i Sverige och utomlands, och det är en pusselbit i omställningen mot ett hållbart energisystem.


solpaneler

Energimyndigheten startar nu forsknings- och innovationsprogrammet ”El från solen” för att ge ökade möjligheter för svenska aktörer som vill bidra till utvecklingen på området. Syftet är att ”El från solen” ska bidra till att ytterligare stärka svensk forsknings redan starka position på området och bidra till svenska företags och forskares internationella konkurrenskraft.

Annons

– Sverige är framstående på solelområdet. Genom att erbjuda finansiering för skickliga forskare och kreativa innovatörer ska ”El från solen” stötta omställningen mot förnybart energisystem och samtidigt stimulera till att skapa arbetstillfällen på hemmaplan, säger Sara Bargi, chef för enheten för hållbar el på Energimyndigheten.

Gilla Allas.se på Facebook

Förutom att bidra till ny kunskap samt nya tekniker, tjänster och system ska programmet bidra till en ökad, hållbar, utbyggnad av solelen i Sverige. Programmet inkluderar även forskning och innovation som rör integrering i elsystemet och användar- och samhällsfrågor. På så sätt fångas en bred palett av forskningsområden upp inom programmet.

Den nya satsningen bidrar till att uppnå Energimyndighetens kommande samlade strategi på solelområdet som kommer att presenteras under hösten 2016.


(0)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…