Annons
Annons


2 av 3 kvinnor känner obehag inför offentliga toaletter


61 procent av Sveriges kvinnor lider av magproblem. Det beror delvis på att kvinnor håller sig i större utsträckning än män.

61 procent av Sveriges kvinnor lider av magproblem. Det beror delvis på att kvinnor håller sig i större utsträckning än män.

Kvinnor lider av ett onödigt problem. Magproblem är vanligare bland kvinnor och en bidragande orsak är att kvinnor skäms och håller sig istället för att göra det mest naturliga på en toalett.

Annons

En undersökning bland över 1000 personer i hela landet visar att 61 procent av Sveriges kvinnor känner sig obekväma med att bajsa utanför hemmet. Kvinnor går för sällan på toaletten vilket kan få konsekvenser för magen och var 10:e kvinna går aldrig på toaletten utanför sitt hem.

Gilla Allas.se på Facebook

6 av 10 kvinnor har magproblem
I Sverige har det gjorts många saker för att öka jämställdheten, men våra magar är fortfarande obalanserade. Enligt undersökningen som genomförts av United Minds på uppdrag av Kellogg’s, så lider 61 procent av Sveriges kvinnor av magproblem. Det beror delvis på att kvinnor håller sig i större utsträckning än män. 41 procent av kvinnorna uppger att de håller sig för att de tycker att det är pinsamt att bajsa när de inte är hemma.

Vill bryta tabu
– Alla ska ha rätt till en bra mage. Vi vill bryta tabun kring ett onödigt problem. Vår undersökning visar att många håller sig. Varför kvinnor inte bajsar på offentliga toaletter beror främst på att de tycker att det är pinsamt, till exempel att det ska låta eller lukta. Men vi vill att man ska våga prata om problemen och på så sätt bidra till att fler får en mage i balans. Oavsett om du är man eller kvinna ska du kunna gå på toaletten utan att skämmas, säger Christina Flänsgård, ansvarig för näringsinformation på Nordisk Kellogg’s.

Kvinnor går mer sällan än män på toaletten
Det är individuellt hur ofta man behöver bajsa. Undersökningen visar att många kvinnor går mer sällan än män på toaletten för att bajsa. Det är nästan en tredjedel av kvinnorna som går varannan dag eller mer sällan, samma siffra för männen är 15 procent. En orsak kan vara att hälften av alla kvinnor bara bajsar på toaletter utanför hemmet om det verkligen är akut eller om de är säkra på att ingen är i närheten av toaletten. För de flesta spenderas en stor del av den vakna tiden på dygnet inte i hemmet.

Måste våga
– De flesta svenskar äter för lite kostfiber, vilket kan ge en upplevelse av trög mage och uppblåsthet. Veteklifiber är en typ av fiber som är bra för magen och matsmältningen. Vetekli bidrar till att minska passagetiden genom tarmarna. Äter man kostfibrer och i synnerhet vetekli, kan man hjälpa till att påskynda magen, men man måste också våga gå på toaletten, säger Christina Flänsgård.

Bajsa på jobbet är… jobbigt!
Svenskarna har även svarat var någonstans det är jobbigt att bajsa. Det känns mest jobbigt att bajsa på tåg eller flyg för båda könen. Kvinnor har mer problem med att bajsa på arbetsplatsen än män, där 26 procent svarar att det känns jobbigt jämfört med endast 9 procent av männen. Ett nytt förhållande är även en situation som besvärar kvinnor mer. 27 procent av kvinnorna tycker att det är jobbigt att bajsa när man är tillsammans med en ny partner.

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…