Annons
Annons


23 miljarder burkar har återvunnits!


Sverige var ett av de första länderna i Europa på att införa pant på burkar. När pantsystemet lanserades år 1984 återvanns 63 procent av alla burkar. Idag, 30 år senare återvinns 92 procent. Det gör oss till ett av de bästa länderna i världen. På 30 år har svenska folket samlat in 23 miljarder burkar som återvunnits till nya burkar. Det är en energibesparing på 4,6 miljarder kWh – för den energin kan hela Sveriges befolkning duscha 115 gånger var.

Annons

Vi svenskar är bland de bästa i världen på att panta och antalet pantade burkar och petflaskor ökar för varje år. Enligt Pantamera finns det flera orsaker till den ökade återvinningen.

– Dels handlar det naturligtvis om att vi har blivit mer miljömedvetna. En annan viktig orsak är att vi har gjort det lättare för konsumenter att återvinna sina tomma burkar och petflaskor. När konsumtionsmönstret förändras gäller det att hänga med. Idag konsumeras allt mer dryck utomhus, vilket gör att det måste finnas fler ställen än butikernas pantstationer att lämna sin pant på, säger Katarina Lundell, kommunikationschef för Pantamera.

Under de senaste åren har Pantamera inlett många samarbeten för att öka antalet pantställen runt om i landet. Bland annat samarbetar man med kommuner, turistanläggningar, arenor, bensinstationer, idrottsföreningar, festivaler för att nämna några.

Genom att återvinna aluminium istället för att nytillverka minskar man koldioxidutsläppen med 10 ton per ton återvunnen aluminium. När det gäller återvinning av PET-material ligger samma siffra på cirka 2 ton koldioxid per ton återvunnen plast.

Pantstatistik

Burken:

· 1984, när pantsystemet infördes återvanns 63 procent av alla burkar.

· Från 1984 till 2014 har vi återvunnit drygt 23 miljarder burkar.

· Siffrorna för 2013 är än så länge preliminära men återvinningen beräknas hamna på 92 procent. De exakta siffrorna beräknas vara klara under februari.

· Genom att återvinna en burk istället för att framställa den från nytt material görs en energibesparing på 0,2 kWh*.

Petflaskan:

· 1994, när pant på petflaskor infördes, återvanns 51 procent av alla petflaskor.

· Från 1994 till 2014 har vi återvunnit drygt 5,7 miljarder petflaskor.

· Siffrorna för 2013 är än så länge preliminära men återvinningen beräknas hamna på 84 procent. De exakta siffrorna beräknas vara klara under februari.

· Genom att återvinna en petflaska istället för att framställa den från nytt material görs en energibesparing på 0,13 kWh* (för en liten petflaska) och 0,24 kWh** (för en stor petflaska).


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…