Annons
Annons


27 procent färre dör i hjärtinfarkt


Bättre hjärtforskning har räddat tusentals liv.

27 procent färre dör i hjärtinfarkt – men fler kan räddas! Nu vill Hjärt-Lungfonden rädda ytterligare 5 000 liv om året.

På tio år har antalet som dör i hjärtinfarkt minskat med 27 procent. Hjärt-Lungfondens mål är att med forskningens hjälp halvera dödstalen i akut hjärtinfarkt inom tio år, och därmed rädda drygt 5 000 liv om året. Under april samlar Hjärt-Lungfonden därför in pengar som ska gå direkt till forskning kring hjärtinfarkt.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Räddat tusentals liv
– De senaste tjugo årens forskning har räddat tusentals liv. Vi har ett ambitiöst mål om att halvera dödligheten i hjärtinfarkt och är övertygade om att det är möjligt att nå, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Antalet svenskar som dog i hjärtinfarkt minskade med 27 procent mellan år 1998 och 2008. Trots minskningen är hjärtinfarkt den absolut vanligaste dödsorsaken i Sverige för både män och kvinnor. Det finns också en risk att den positiva trenden avtar i takt med att antalet överviktiga med typ 2-diabetes och högt blodtryck ökar.

Bättre metoder
– För att rädda fler liv är det viktigt att forska fram bättre metoder för att hitta de som är i riskzonen för hjärtinfarkt, så att de aldrig behöver drabbas. Också vården efter en infarkt måste bli bättre så att man inte drabbas igen, säger professor Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd.

I hela landet drabbas årligen cirka 35 000 personer av hjärtinfarkt, och 10 500 personer dör. Hjärt-Lungfonden vill med forskningens hjälp halvera dödstalen i akut hjärtinfarkt inom tio år och därmed rädda fler än 5 000 liv årligen. Under april samlar Hjärt-Lungfonden in pengar till forskningsprojekt kring hjärtinfarkt och informerar om sjukdomen.

Så här kan du bidra till forskningen:

  • Sätt in en gåva på Hjärt-Lungfondens pg 90 91 92-7, skriv ”hjärtinfarkt”
  • Skänk via hemsidan, www.hjart-lungfonden.se/gava
  • Ring in din gåva på telefon 0200-89 19 00 – Sms:a HJÄRTA till 72 900, så går 50 kronor till forskningen

(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…