Annons
Annons


Sjuka krukisar…


Hej!

Har två frågor som flera av mina blomkompisar också har drabbas av, vad kan det bero på?

1. Varför ruttnar mittenpartiet på våra chiritor? Det är svårt att få stopp, man får ta av bladen och sätta om dessa och slänga plantan.

Annons

2. Varför blir det  skador på våra Streptocarpusblad? Inte på alla men oftast de vi har inomhus. Är det för torrt och varmt?

 

bladsjukdom bladsjukdom1

Tack för en mycket bra trädgårdsdel i Allas, men skulle önska lite mer om ovanliga krukväxter. Skriv gärna om alla duktiga odlare som drar fram egna hybrider och om olika sällskap runt om i landet.

Med vänlig hälsning A S

 

Hej där!

Jag hörsammar direkt din önskan om att skriva om lite mer ovanliga växter och hur man får tag på dem.  I Allas nummer 47 kan du läsa om de häftiga eldrankorna och ampelfacklorna och hur olika de ska skötas. Nu till dina frågor.

1. Den ljuva Chiritan ingår i Gloxiniafamiljen (precis som saintpaulian). Den växer vild i sydkinas tropiska skogar. Som andra skogsväxter har chiritan ett trådlikt, grunt rotsystem. Den tål torka mycket bra och klarar svagt ljus vilket gör den till en perfekt krukväxt.  Jag tror att dina chiritor fått för mycket vatten. Nu på sensommaren är luftfuktigheten dessutom hög och svampen Phytophtora, kallad stambasröta, slår då lätt till. Mittpartiet av plantan blir mjuk och insjunken, som du beskriver.

En angripen planta kan inte räddas, annat genom att ta en bladstickling som du gjort. Plantera om i ny, porös jord och håll igen på vattningen. Nu på hösten går chiritan in i vintervila och vill då ha ännu mindre vatten. Tack vare sitt tunna, fina rotsystem behöver du inte plantera om chiritan så ofta, inte ens varje år.

 

2.  Det är svårt att ge en exakt diagnos när jag inte ser bladet ordentligt. Torkskador på Streptocarpus, narrhuva, visar sig genom att bladen torkar utifrån bladspetsen. I stället tror jag det kan bero på något av två vanliga problem. Liksom chiritan, har narrhuvan ömtåliga, tunna rötter och kan lätt övervattnas. Om en varm planta snabbt kyls av genom vatting med kallt vatten , eller vädring en kall dag, bildas intorkade fläckar på bladen. Försök därför jämna ut dygnstemperaturen och vattna sparsamt med rumsvarmt vatten.  De mjuka bladen är också omtyckta av trips. De suger ut växtsaften så att det uppstår områden med lite silverskimrande sektorer som kommer sig av att växtcellerna är tomma och fyllda av luft. Tripsen kan vara svåra att upptäcka bland narrhuvans håriga blad. Isolera de drabbade plantorna.  Eftersom trips gillar varm och torr miljö, ställ dem så svalt som möjligt och duscha ofta under några veckor så bör de ge sig av. Glöm inte bladens undersida, där de oftast håller till.

Lycka till!

Hälsar Karin Elmberg, trädgårdsredaktör på Allas

Vill du ställa en fråga till vår trädgårdsredaktör? Klicka här.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…