Annons
Annons


30 år efter vinsten: Alla diggade "gyllene skor"!


Richard Herrey

I år är det exakt 30 år sedan åttiotalsikonerna bröderna Herreys diggiloade sig ända fram till Eurovisionsschlagervinst i sina gyllene skor. I vår 80-talsspecial i veckans Allas, har reportern Agata Garpenlind Cronqvist intervjuat Richard Herrey, en av bröderna. Här kan du läsa intervjun.

Annons

Hockeyfrillan saknar han definitivt inte. Sin goda tonårskondition saknar han, trots att han fortsatt är den sportiga typen, nu som marknadschef för cykelloppet Vätternrundan och även en hängiven cykelfantast. Guldskorna finns såklart kvar, i ett skåp hemma i Motala. Tror han. För de plockas sällan fram. Och det han ångrar mest från 80-talet är att han inte tog fler bilder av allt han och bröderna fick uppleva. De hann bara inte i stormvirveln som följde på succéerna.

Gilla Allas.se på Facebook

– Det var ju en fantastisk tid. Helt magisk. 80-talet är som en minnesorgie av saker som jag aldrig får uppleva igen och som jag alltid kommer att uppskatta, säger den forne flickidolen Richard Herrey, som hunnit fylla 49.

Dans och musik är fortfarande stort i hans liv. Men numera inte som huvudsyssla. Han gillar att ha en arbetsplats att gå till.

De kom liksom från ingenstans, rakt in i Melodifestivalen 1984 och fastnade för alltid på våra näthinnor i sina färglada skjortor, guldskor och med sin dansshow. Tre bröder: Per, Richard och Louis, minsten bara 17 år gammal, direkt från USA, dit de rest för att satsa på scenkarriären. Bland annat var Richard med i tv-serien ”Fame” en sväng.

Allting exploderade

Sedan gick de bara och vann. Först den svenska finalen och sedan den europeiska Eurovisionen. Sverige i topp för första gången sedan ABBA och Waterloo. Småtjejerna tapetserade sina flickrum med bilder på bröderna. En ständig tvist var vem av dem som var sötast.

– Över en natt blev vi världsberömda i Sverige. Allting exploderade. Hela den sommaren var fantastisk. Det var som en eriksgata när vi åkte ut på turné. Glömmer aldrig uppslutningen och uppskattningen vi fick. Det är något man unnar alla artister någon gång i livet. Men det är ju helt andra tider i dag. Och genomslagskraften blir aldrig densamma igen. För någon. Man sålde en miljon skivor. Säljer du 20 000 i dag så är det fantastiskt, säger han krasst.

Han ser 80-talet som en brytpunkt mellan den gamla och den nya världen. Det sista årtiondet av det gamla. Efter det blev antalet tv- och radiokanaler fler, folk fick datorer och mobiler.

– Allting vaknade liksom då, det blev kommersiellt och mycket av allting. Musikvideon gjorde sitt intåg med MTV. Den moderna världen tog över nu. Dagen efter att vi vann visste alla vilka vi var, från någon som var tre år till 83. I dag tittar människor inte på samma saker. De har olika referenser. Att få den framgång vi fick kan man inte få i dag. Det vi var med om tycks alldeles overkligt sett med dagens ögon.

Och så här såg det ut när det begav sig 1984:

httpv://youtu.be/UTFec_mrD-c

Mer 80-talsnostalgi hittar du HÄR!


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…